Predsjednik Evropskog savjeta

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel rekao je na Prespanskom forumu u Ohridu da se sljedeće nedjelje očekuju pozitivni pomaci u vezi sa početkom pregovora za članstvo i da je EU snažno posvećena da Sjeverna Makedonija i Albanija započnu pregovore o članstvu, prenosi Reporteri.

Michel je rekao da se sljedeće nedjelje očekuju pozitivni pomaci u vezi sa početkom pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

"EU je snažno posvećena Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da započnu pregovore o članstvu u EU. Ulažemo sve napore da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za otvorena pitanja sa bugarskom stranom. Uključen sam u ovo zajedno sa Francuskom i EU i želimo da pomognemo da ovaj proces napreduje. Uvjeren sam da će uskoro doći do veoma pozitivnog razvoja, koji će biti veoma važan za vašu zemlju i cio region", rekao je Michel.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je, poslije sastanka sa Charlesom Michelom, da nije stigao ni jedan francuski prijedlog za rješavanje spora sa Sofijom.

Pendarovski je dodao da ne želi da komentariše dešavanja na političkoj sceni u Bugarskoj, jer je to, kako je rekao, unutrašnja stvar Sofije.

"U Skoplju nismo vidjeli nijedan francuski prijedlog. Razgovaramo sa bugarskim kolegama i o tim razgovorima smo obavješteni iz Ministarstva spoljnih poslova. Ne namjeravam da komentarišem ono što se dešava u Sofiji, to je njihova unutrašnja politička dinamika. Razgovaramo sa našim bugarskim kolegama u okviru dijaloga koji vodimo mjesecima“, rekao je Pendarovski.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri