Predsjednik

Ustavni sud Albanije saopćio je da je na osnovu prikazanih činjenica sud utvrdio da u ovom predmetu ne postoji kršenje Ustava.

Ustavni sud Albanije poništio je odluku albanskog parlamenta o razrješenju predsjednika Republike Ilira Mete zbog “ozbiljnog kršenja Ustava”.

Ustavni sud Albanije saopćio je da je na osnovu prikazanih činjenica sud utvrdio da u ovom predmetu ne postoji kršenje Ustava, prenosi Anadolija.

Sud dalje naglašava da sporne činjenice koje se odnose na prava u izbornom procesu ne predstavljaju ozbiljno kršenje Ustava.

“Činjenice koje se odnose na odnose sa strateškim partnerima ne predstavljaju kršenje Ustava. Činjenice predstavljene kao povrede nezavisnosti javnih organa ne predstavljaju kršenje Ustava. Činjenice predstavljene kao narušavanje javnog reda i sigurnosti ne predstavljaju kršenje Ustava”, navedeno je u saopćenju.

Parlament izglasao smjenu u junu 2021.

Ustavni sud Albanije će u narednom periodu objaviti potpuno obrazloženu odluku.

Podsjećamo, albanski parlament je 9. juna 2021. godine, na zahtjev vladajuće Socijalističke partije Albanije, izglasao smjenu predsjednika Ilira Mete, uz obrazloženje da je prije i tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore 25. aprila predsjednik počinio radnje koje su u suprotnosti s Ustavom.

“Predsjednikovi jednostrani ili neuravnoteženi stavovi, posebno oni koji podstiču na nasilje, gubitak neutralne uloge šefa države, koja nije uključena u dnevno-političku igru, ali treba da je iznad strana i osigura demokratsko funkcionisanje institucija, sve su to radnje koje su predsjedniku izgubile atributi šefa države i predstavnika jedinstva naroda”, navedeno je u izvještaju parlamentarne istražne komisije.

Ustavni sud Albanije je 7. februara održao posljednju plenarnu sjednicu za razmatranje odluke Skupštine, na kojoj su strane uključene u proces iznijele svoje tvrdnje i argumente.

Ilira Metu je albanski parlament izabrao 28. aprila 2017. godine za predsjednika države na petogodišnji mandat, dok mu mandat po Ustavu prestaje u julu 2022. godine.