Masovna grobnica u Kiževaku

Premijer Kosova Albin Kurti je saopštio da su identikfikovani posmrtni ostaci dvije osobe, čija su tijela ekshumirana prošle godine iz masovne grobnice u Kiževaku kod Raške i dodao da je na osnovu DNK analize utvrđeno da se radi o albanskim civilima sa Kosova.

"U komunikaciji smo sa porodicama identifikovanih osoba", napiso je premijer Kurti na svom Facebook profilu.

Na lokaciji Kiževak je prošle godine ekshumirano ukupno četiri do pet posmrtnih ostataka za koje se sumnja da su tijela kosovskih Albanaca.

Radovi na iskopavanju te masovne grobnice su krajem decembra 2020. obustavljeni zbog loših vremenskih uslova i trebalo bi uskoro da budu nastavljeni.

"Masovna grobnica u Kiževaku u Srbiji povezana je sa masovnom grobnicom u Rudnici i očekujemo da će druge osobe, žrtve masakra u Rezali (opština Skenderaj) i koje su na spisku nestalih, biti pronađene u Kiževaku", saopštio je premijer Kosova Albin Kurti.

On je istakao važnost nastavka iskopavanja posmrtnih ostataka u Kiževaku, ali i na drugim lokacijama za koje se sumnja da postoje masovne grobnice.

Kurti je istakao da je Vlada Kosova posvećena radu na rasvetljavanju sudbine nestalih lica i dodao da će institucije pružiti pravdu porodicama žrtava.

Podsjetio je da je u 4. aprila obilježena 22. godišnjica od masakra u Kralanu, opština Đakovica, a da se 5. aprila dogodio masakra i u Rezali, opština Skenderaj.

"U masakru u Kralanu ubijeno je 87 Albanaca sa teritorije opštine Klina, Mališevo, Đakovica i Skenderaj. Nestalo je više od 40 ljudi, za koje se još uvijek ništa ne zna. U Rezali imamo 98 žrtava, ubijenih Albanaca iz tog i okolnih sela", napisao je Kurti i dodao da se od 44 nestalih lica iz Rezale, još uvijek traga za još deset.

Inače, lokacija u Kiževaku je peta masovna grobnica koja je otkrivena na teritoriji Srbije a sumnja se da se u njoj nalazi više od 18 tijela ubijenih Albanaca tokom rata 1999. godine.

Viši sud u Beogradu-Odjeljenje za ratne zločine je 18. novembra prošle godine doneo naredbu kojom se određuje ekshumacija neutvrđenog broja leševa na lokaciji na području rudnika “Kiževak”.

Prema podacima koje je na osnovu izvještaja UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu objavila nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo, a koji se nalaze i u bazi podataka YIHR, od 2001. godine na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene su masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999.

Na Kosovu se traga još za oko 1.600 nestalih lica, većinom iz albanske zajednice.