Predsjednik Komisije za nestala lica

Predsjednik Komisije za nestala lica Andin Hoti najavio je da će ovih dana početi iskopavanja na lokaciji za masovnu grobnicu u Srbiji i da je upućen hitan zahtjev Kosova za satelitske snimke kako bi se lakše saznala sudbina nestalih, prenosi, Kosovo press.

Hoti je rekao da su preko Međunarodnog crvenog krsta podneli zahtjeve za satelitske snimke kod partnerskih zemalja Kosova, ali da nisu dobili odgovor. Naveo je da će uskoro biti objavljena lokacija na kojoj će biti obavljena iskopavanja.

Dodao je da su na sastancima u Briselu tražili da Srbija bude uslovljena.

"Naš prvi zahtjev je uslovljavanje Srbiji. Naš drugi zahtjev je bila garancija Evropske unije da se odredi rok do kojeg će Srbija morati da dostavi podatke o nestalim licima, a treći zahtjev je da se otvore sva tajna dokumenta Srbije, tokom rata na Kosovu“, rekao je Hoti.

Šef Resursnog centra za nestala lica Bajram Qerkini, koji predstavlja porodice nestalih, rekao da u Briselu još nisu preduzeti koraci da se rasvijetli sudbina nestalih.

"Nije preduzet nijedan korak, nijedan korak nije preduzet od dana kada su rekli da treba razgovarati o nestalim osobama", rekao je Qerkini.

Dodao je da je pitanje nestalih politizovano i da je zahtevao da se ono tretira kao humanitarno pitanje.

"Znam da se ovo pitanje neće brzo riješiti. Znam da imamo problema i neizliječenih rana već 23 godine, znam koliko puta smo se obraćali ovoj zgradi, ovim ljudima koji treba da nam pomognu, ali ne samo ovima nego smo se obratili i međunarodnim organizacijama. I dalje ovo pitanje odugovlače ili ne brinu dovoljno o tome“, rekao je Qerkini.

Inače, sutra se na Kosovu obilježava Dan nestalih.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press