Potvrđen DNK

U mjestu Kiževak u Srbiji potvrđen je DNK ekshumiranih posmrtnih ostataka. Vladina komisija za nestale osobe potvrdila je za KosovaPress da pripadaju žrtvama masakra u Rezali, koji se dogodio 5. aprila 1999. godine.

Kushtrim Gara iz vladine komisije za nestale osobe kaže za KosovoPress da je lokacija masovne grobnice u Kiževaku prioritet, ali takođe najavljuje da će tokom ove godine biti iskopavanja i u Prizrenu, Đakovici i da postoji mogućnost ponovnog iskopavanja u Mitrovici.

"Prema izvještajima DNK, do sada ekshumiranih posmrtnih ostataka pripadaju žrtvama masakra u Rezali, koji se dogodio 5. aprila '99. godine. Postoji nekoliko drugih lokacija na teritoriji Republike Kosova koje su sada već obilježene i koje će se tretirati narednih dana zbog poboljšanja klimatskih uslova. Prethodno tokom ove godine, radilo se na iskopavanju na tri lokacije, lokacija groblja grada Đakovice, u Brekocu Đakovice, gdje su ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe žrtve rata. Na lokaciji 'Arbana' u Prizrenu takođe su ekshumirani posmrtni ostatci jedne osobe, i na lokaciji muslimanskog groblja u Mitrovici na kojoj nisu pronađeni posmrtni ostaci, ali se ne isključuju mogućnost vraćanja na ovoj lokaciji" rekao je.

Gara takođe otkriva da su posmrtni ostaci dvije osobe ekshumiranih u Kiževaku identifikovane, te da su obavijestili porodice i očekuje se da će ti posmrtni ostaci biti vraćeni porodicama.

"Od kostiju koje su prošle godine pronađene dobijeni su DNK rezultati za najmanje dvije identifikovane osobe, a u ovom slučaju porodice ove dvije osobe su obavještene i veoma je važno da čak i tokom ovih dana tokom procijnjivanja iskopavanja naišli na smrtne ostatke žrtava rata. A u trenutku identifikacije ovi posmrtni ostaci se vraćaju Kosovu, predaju porodicama kao kontinuirani institucionalni napor institucija Republike Kosovo da porodice i rođaci nestalih osoba što prije saznaju za sudbinu i lokaciju gdje se nalaze članovi njihovih porodica koji su nasilno nestali kao posljedica rata na Kosovu“, rekao je on.

U Kiževaku 5. maja ove godine nastavljena su iskopavanja koja su zaustavljena zbog klimatskih uslova.

Dio kosovskog tima su dva antropologa, Halit i Valjon Hyseni, dva sudska ljekara Naim Uka, Musa Gashi, kao i dva forenzička fotografa Bedri Rexha i Driton Spahiu.