RASTE BROJ ZARAŽENIH I UMRLIH

Na prostoru bivše Jugoslavije ukupno je zaraženo 1.240 osoba, dok je 11 osoba preminulo.

Ukupan broj zaraženih u Bosni i Hercegovini do sada je 128. Potvrđena su dva nova slučaja, odnosno prvi slučajevi zaraze u Brčko distriktu. Radi se o dvije mlađe osobe (1989. i 1990. godište), a riječ je o supružnicima. U BiH su došli s Kariba i to preko Francuske i Srbije. Treća osoba koja ih je dovezla u BiH je u izolaciji. Radi se o majci jednog od supružnika iona će tokom dana biti testirana.

U Sloveniji je ostao isti broj od 414 slučajeva zaraze koronavirusom kao i jučer, ali je preminula i treća osoba zaražena koronavirusom. Kako se navodi, radi se o 67-godišnjem muškarcu koji je u najveću slovensku bolnicu doveden od kuće. Njegova smrt nije nastupila kao direktna posljedica zaraze koronavirusom, nego se, prema saopćenju, radilo o "kompleksnoj situaciji" jer je imao i više drugih "pridruženih" bolesti.

U Srbiji je stanje nepromijenjeno sa 222 zaražena i dva smrtna slučaja.
 
Hrvatska je potvrdila ukupno 306 oboljelih, odnosno 52 više nego jučer, kada ih je bilo 254. U međuvremenu pet osoba je izliječeno. Danas oko 11 sati novi zemljotres je pogodio Zagreb. Istovremeno, uvode se i strožije mjere i naređeno je da nema napuštanja mjesta boravka. Građani se i dalje upozoravaju da izbjegavaju socijalne kontakte

Broj zaraženih u Crnoj Gori sada je 22 odnosno jedan više slučaj u odnosu na jučer. Istovremeno, u Crnoj Gori desio se prvi smrtni slučaj. Od koronavirusa preminuo je 65-godišnji muškarac iz Herceg Novog, koji se navodno zarazio dok je bio u Srbiji.

Situacija na Kosovu je nepromijenjena, 33 zaražena i jedan smrtni slučaj. Ranije je preminuo muškarac star 82 godine u selu Dumnica kod Poduveja.

U Sjevernoj Makedoniji broj zaraženih ostao je na istom broju od 115, kao i jučer, ali je zabilježen još jedan smrtni slučaj. Preminula je 57-godišnja žena u Kumanovu. Ovo je drugi smrtni slučaj u Sjevernoj Makedoniji povezan sa zarazom koronavirusom.

Klikom na bilo koju od država, možete vidjeti kakvo je trenutno stanje u tim državama.