Portparolka EU

Evropska unija poziva na brzo formiranje vlasti nakon kosovskih izbora i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na ukidanje taksi na srpsku robu, prenosi Tanjug.

Pozicije EU se nisu promjenile, takse moraju da odu, poručila je portparolka EU Maja Kocijančić.

Ona je tako odgovorila albanskim novinarima u Briselu koji su naveli da su se lideri stranaka koje su pobjedile na nedjeljnim izborima na Kosovu prethodno zalagali ne za potpuno ukidanje taksi već za reciprocitet sa Srbijom.

Šefica diplomatije EU Federica Mogherini i komesar za pristupne pregovore Johannes Hahn u zajedničkom saopštenju naveli su da nakon "mirnih i uredno sprovedenih” prijevremenih izbora na Kosovo, EU očekuje formiranje nove vlade čim se odgovarajuće procedure završe.

"To je neophodno kako bi Kosovo moglo brzo da nastavi posao na reformama u cilju podrške ekonomskom i socijalnom razvoju, kao i vladavini prava, ali i da nastavi primjenu Sporazuma EU-Kosovo o stabilizaciji i pridruživanju i nastavi dijalog s Beogradom kome posreduje EU”, naveli su Mogherinijeva i Hahn.

Oni su izrazili očekivanje da će svi politički akteri ostati posvećeni ovim procesima koji su uključni za budućnost Kosova, njegov put ka EU, kao i za boljitak građana Kosova i cijelog regiona.

Izvor: Tanjug