Svako sa svojim argumentima

Političke partije nevećinskih zajednica u Prizrenu koje su preko odbornika zastupljene u SO Prizren bore se za mjesto potpredsjednika opštine za zajednice. Predstavnici KDTP-a, NDS-a i Koalicije Vakat ističu da im ta pozicija pripada na osnovu predizbornog dogovora sa koalicionim partnerom PDK-om, prenosi "Koha Ditore".

Predsjednica NDS-a Emilija Redžepi je istakla da ovaj politički subjekat u saradnji sa turskom partijom KTAP, sa kojom su formirali odbornički klub, ima za cilj mjesto potpredsjednika za zajednice u opštini Prizren i da je to dio dogovora sa premijerom i ogrankom PDK-a u Prizrenu.
"NDS i KTAP su predložili mene za ovo mjesto. Kao kandidata ispred bošnjačke zajednice slijeduje nam pravo na mjesto potpredsjednika zajednice zato što je bošnjačka zajednica najmnogorbojnija u opštini sa preko 10 posto ukupnog stanovništva u opštini Prizren. Po ovom pitanju imamo čvrste stavove prema KDTP-u jer ova partija godinama drži funkciju potpredsjednika", izjavila je Redžepi. Prema njenim riječima ova situacija će se razriješiti pri glasanju na narednoj sjednici u Skupštini opštine.
Međutim, potpredsjednik ogranka KDTP-a u Prizrenu Levent BuÅŸ tvrdi da ova partija insistira na mjesto potpredsjednika opštine jer je od nevećinskih političkih stranaka osvojila najveći broj glasova na posljednjim lokalnim izborima u opštini Prizren.
"KDTP je predložio predsjedniku opštine kandidata Ergina Kalu za potpredsjednika opštine za zajednice", istakao je BuÅŸ, izražavajući uvjerenje da će njihov kandidat biti podržan od odbornika SO Prizren.
Dok, Rasim Demiri iz Koalicije Vakat, koja je sa Partijom pravde i njihovim odbornikom Azemom Didom formirala odbornički klub, kaže da i oni imaju svog kandidata za potpredsjednika za zajednice.
"Mi imamo svog kandidata ali njegovo ime još uvijek ne iznosimo u javnosti, jer je Koalicija Vakat i dalje otvorena za objektivno i realno rješenje izbora potpredsjednika za zajednice. Insistiramo na zajedničkom dogovoru relevantnih političkih subjekata, a u interesu bošnjačke zajednice na Kosovu", izavio je Demiri.