Prizrenci u dubokoj ekonomskoj krizi

Prosječnoj četvoročlanoj porodici na Kosovu za ovaj mjesec potrebno preko 400 eura za polazak djece u školu, za pripremanje zimnice ili pak za kupovinu ogrjeva.

Nakon dugog, toplog ljeta i prvih jesenjih kiša došao je septembar mjesec, po mnogima najskuplji mjesec u godini. Ako se prosječne plate u Prizrenu, a tako i širom Kosova, kreću od 200 pa do 300 eura, kojima građani nisu u stanju pokriti mjesečnu potrošačku korpu, šta tek reći o onima koji trenutno ne rade jer je privreda u kolapsu.
Najveći udar na svačiji kućni budžet, koji je itekako opustošen nakon godišnjih odmora, početkom jeseni svakoga od nas dočekuju dodatni finansijski udari - opremanje djece za školu, spremanje zimnice i kupovina ogrjeva.
Prostom računicom dolazi se do zaključka da bi prosječnoj četvoročlanoj kosovskoj porodici trebale barem dvije plate da se ovaj mjesec nekako preživi. Kako se snalaze naši sugrađani reći će nam mini-anketa koju smo radili na ulicama grada Prizrena, pitajući nasumice naše sugrađane kako se ,,bore“ sa ekonomskom krizom koja svakog pritiska no njihovi odgovori su slični i govore da je ova godina posebno loša po tom pitanju...
Edmond Qafleshi (trgovac):
Recimo da se svi mi, roditelji, borimo da kad krene nova školska godina, prođemo što jeftinije te se snalazimo kako znamo i umijemo. Dakle, sveske, udžbenici, školska uniforma i sve ono što ide uz to mene je koštalo preko 300 eura i to za dvoje djece jer mi jedna ćerkica ide u srednju, a mlađa u osnovnu školu. Svakako nam osnovne škole i Ministarstvo za obrazovanje mnogo pomažu djeleći knjige besplatno, no ako nekih knjiga nema, moraju se kupiti. Pored navedenog, treba kupiti i drva za ogrjev kao i priprema zimnice pa platiti struju i vodu i još mnogo štošta te smatram da će sve mene ovo koštati oko 700-800 eura a za balkanske prostore je to ogromna cifra, zar ne...
Damir Gorani (biznismen):
Recimo da je septembar mjesec, u principu, veoma skup mjesec. Dosta se novca troši u ovom mjesecu jer se djeca moraju opremiti za školu, a to je svima nama prioritet. Sam početak školske godine me je koštao oko 200-250 eura, a u to spadaju osnovne stvari za djecu kao školski pribor. Što se tiče zimnice i to će nas koštati puno jer se polako pripremamo i za to. Naša je tradicija da se vrhunski spremi šarski sir, pa turšija, a obično je najskuplje spremanje ajvara, pa kupovina drva, a djeca se moraju obući i odjenuti pa ako se sve to izračuna, mene će ovaj pa i naredni mjesec koštati oko 500 eura pa se samim tim za svaku porodicu veliki izdaci ali se ne može djeci ništa ukinuti. Dobro je i što dijaspora pomaže jer se svuda na Balkanu osjeća se velika ekonomska kriza.
Zaim Karče( nezapošljen):
Teško je naći novac i za školovanje i za zimnicu ali i za ogrjev, pogotovo ako nemate neki posao. Dakle, potrebno je najmanje 500-600 eura jednoj četveročlanoj porodici da bi se izgurao ovaj pa i naredni mjesec. 
Recimo i to da se metar drva prodaje po 35 eura pa do 40 eura, da se sve ono što je potrebno za zimnicu počevši od paprike, krastavaca, paradajza, karfiola, šargarepe, peršuna i bijelog luka kreće po ukupnoj cijeni od oko 4o eura pa do 80 eura (cijene sa prizrenskih pijaca) pa se kupuje i školska oprema i odjeća za vaše dijete od oko 100 eura i sve u svemu za septembar mjesec potrebno vam je oko 500 eura da se nekako preživi.
Naime, situacija u septembru mjesecu među građanima Prizrena je nezadovoljavajuća, plate su male ili ih nema, a troškovi veliki i neizbježni.