U roku od 15 dana da se odstrane svi objekti

Privatnoj kompaniji "Is Company" iz Prizrena i drugim vlasnicima bilo je naređeno da uklone ilegalne objekte u zoni ljetnjeg kampa na Prevalcu.

Dugogodišnja upozorenja ministarstva životne sredine i prostornog planiranja da će zaustaviti degradaciju prirodnih resursa na Prevalcu će se konkretizovati.

Odluka Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja zahtijeva da u roku od 15 dana se odstrane svi montažni objekti, da se počne sa rušenjem svih pratećih objekata u kampu, da se očisti zona za kampovanje od građevinskih otpadaka i da se izvrši rehabilitacija degradiranog prirodnog područja u skladu s postojećim pejzažom u parcelama 182, 2371, 2354, 2355, i slične u katastarskoj zoni Gornje Selo.

"U slučaju da 'Is Company' ne ukloni objekte u određenom roku, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja (MŽSPP) će srušiti sve objekte, a troškove će snositi kompanija i vlasnici objekata", stoji u saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Nakon odluke da se zaustave sve aktivnosti na području Prevalac, ministar MŽSPP, Dardan Gashi je formirao radnu grupu koja se bavi posebno ovim pitanjem.

Akcije će u nastavku biti fokusirane na desetine drugih objekata unutar i izvan mjesta Prevalac a zatim će se preći na one koji imaju dozvolu za gradnju ali su je prekoračili, kao i na one objekte unutar i van turističkog sela na Prevalcu koji ne posjeduju dozvolu.

Izgradnja turističkog sela Prevalac je počela u vremenu ministra Ardiana Gjinija 2006. godine pod nadzorom opštine Prizren, a u to vrijeme na čelu Prizrena je bilo Demokratski savez Kosova (LDK).