Povodom dana Predsjedništva turskog odbora na Kosovu i primopredaje dužnosti upriličena je svečana ceremonija u turskom taboru „Sultan Murat“ u Prizrenu.

Državnom himnom započeta je ceremonija na kojoj su prisustvovali komandant KFRO-a na Kosovu Salvator Farinas, ambasadorka Turske na Kosovu Songul Ozan, komandant JRD-a i predsjednik Predsjedništva turskog odbora pukovnik Ajgyn Eker,  kao i bošnjački predstavnici u Parlamentu Kosova predsjednica NDS-a Emilija Redžepi, poslanica Duda Balje i predsjednik DSB-a Rasim Demiri te predstavnici KUD-a „Šarski Behar“.
Prigodnim govorom skupu se najprije obratio predsjednik Predsjedništva turskog odbora pukovnik Ajgyn Eker, poželjevši dobrodošlicu svim gostima.
„Od 4. jula 1999. godine pa sve do današnjeg dana, turska vojska je pored obezbjeđivanja sigurnosti, ne praveći etničku, vjersku i političku razliku među Albancima, Turcima, Bošnjacima, Gorancima, Srbima i Romima, u granicama naših mogućnosti, mi smo svima pomagali, to ćemo i u budućnosti raditi“, kazao je pukovnik Ajgyn Eker.
Ambasadorka Turske na Kosovu Songul Ozan je istakla da izemđu Turske i Kosova postoji jako dobra saradnja i da će nastojati da ta saradnja ostane na tom nivou. Nakon govora ambasadorke uslijedila je primopredaja dužnosti predsjednika turskog odbora.
„Poslije godinu dana obavljanja svoje dužnosti predsjednika Predsjedništva turskog odbora na Kosovu, svoju dužnost predajem svom kolegi, pukovniku Topaloglu. U toku 30 godina svoje vojničke dužnosti, za mene je dužnost na Kosovu nezaboravna“, istakao je pukovnik Ajgyn Eker.
Skupu se obratio i komandant KFOR-a na Kosovu Salvatore Farinas, koji je izrazio veliko zadovoljstvo i zahvalnost na povjerenje za poziciju novog komandata, nakon čega je uslijedila primopredaja dužnosti komandanta JRD-a.
Pukovnik Ajgyn Eker je svim Kosovarima poželio puno uspjeha na putu savremene i nezavisne države.
Ceremonija je završena himnom NATO-a i koktelom za sve prisutne goste.