Dvodnevni seminar u Prizrenu

Dvodnevni seminar na temu "Prizren i UNESCO - Alternative pristupa" na kome prisustvuju mnoge poznate javne i političke ličnosti Kosova, Albanije i država EU, kao i etnolozi i arhitekte, održava se u Bijeloj kući u Prizrenu.

U uvodnom izlaganju prisutne je pozdravio gradonačelnik Prizrena dr Ramadan Muja koji je istakao značaj staroga grada i njegove kulturno-historijske spomenike kao i kulturno nasljeđe jer je, po njemu, Prizren trebao da se odavno nađe na svjetskoj mapi pod zaštitom UNESCO-a. On je takođe govorio o lokalitetima širom Balkana, Kosova kao i lokalitetu Prizrena i okoline  gdje su Iliri kao starosjedioci živjeli i gdje još uvjek postoje mnogi tragovi iz tog vremena, poput spomenika, vjerskih objekata, raznih posuda i pribora za jelo koje se koristilo u to doba te mnogim drugim ostavštinama koji pobuđuju pažnju svjetske i domaće javnosti.
Xhejlane Hoxha iz Savjeta za kulturno nasljeđe Kosova je izložila iscrpan referat o kulturnom nasljeđu Kosova a i samog Prizrena te značaj interesovanja tako značajne svjetske Institucije poput UNESCO-a za region starog grada Prizrena.
Nakon gospođe Hoxha svoje izlaganje koje je propraćeno sa velikim interesovanjem imao je Stephan Doempke iz Kulturnog nasljeđa bez granica čija je tema bila "Koraci i procedure za učlanjenje u programu UNESCO-a sa procedurom o učlanjenju".
O značaju učlanjenja u svjetsku kulturnu baštinu grada Prizrena prvog dana seminara govorili su još Pavllo Shkarpa iz Gjirokastra/Berata na temu "Pozitivna Iskustva Albanije u procesu priključivanja UNESCO-u" kao i Demir Hakan iz Savjeta Evrope na temu "Alternativne mogućnosti obuhvatanja grada Prizrena u fondovima iz UNESKO-a te uloga Savjeta Evrope te potrebe potpisivanja Konvencija i drugih međunarodnih akata koji se tiču očuvanja kulturne baštine".
Seminar naišao na veliki odjek mnogih stručnjaka u ovoj oblasti kao i građana Prizrena i okoline te će vjerovatno u sutrašnjem drugom danu trajanja seminara sala za održavanje sastanaka u Bijeloj kući biti još punija.
Potpredsjednik opštine Prizren Ruždi Redža je za naš portal izjavio da je ovo historijski događaj.
"Zašto je svima nama važan ovaj događaj, zato što su sada već daleke 1976-te godine zvaničnici UNESCO-a posjetili Prizren te su dali zvanični izvještaj o stanju grada pri učlanjenju u UNESCO. Od te godine pa do današnjih dana postojale su samo političke deklaracije u stilu ‘mi ćemo, uradićemo, pomoći ćemo’ a ništa konkretno nije urađeno. Svi mi znamo kakav je položaj grada Prizrena kroz svoju historiju a u kakvom je stanju danas. Svakako da je cilj ovog seminara nastavak rada onog trenutka gdje su stali službenici UNESCO-a te  godine, a da se ove godine nastavi sa pripremom dokumentacije za učlanjenje u ovu poznatu svjetsku organizaciju za edukaciju, nauku i kulturu. Mnogo naših sugrađana se pita šta imamo sačuvati pod okriljem kulturne svjetske baštine. Svi smo u to sumnjali a neki i dan-danas sumnjaju ali zahvaljujući našim uvaženim gostima iz Berata, Gjirokastre gostiju iz Savjeta za kulturnu baštinu Kosova kao i gostiju iz država EU grad Prizren ima puno kulturne baštine koje se mogu naći pod zaštitom UNESKO-a. Zato je i cilj ovog seminara upoznavanje lokalnog i regionalnog nivoa da u neku ruku tražimo pomoć jer mnogi od njih imaju veliko iskustvo poput stručnjaka u toj oblasti iz nekih gradova iz Albanije da bi pripremili dokumentaciju za učlanjenje Prizrena u UNESKO. Mnogi od njih, kako sam istakao, u svojim izlaganjima za govornicom te svojom stručnom dokumentacijom daju značajan doprinos uspjehu ovog seminara u smislu kako ćemo jednog dana biti bliže UNESKO-u". Na naše pitanje da se modernom gradnjom i urbanizacijom polako gube one ljepote starog grada u smislu da se ruše poznati stari objekti a grade", rekao je Redža.
On je istakao da se negativnim ponašanjem uništava dio naše historije i tradicije jer ljudi nisu svjesni toga.
"Polazim od sebe a i od drugih jer nismo svjesni šta mi to radimo. Čitav zapadnjački svijet uveliko radi na zaštiti objekata a kod nas se radi u stilu - eto da imam neki lokal, neki stan ili svojiu zgradu a nakon izvjesnog vremena to boli. Pokušavamo da stavimo jednu crvenu liniju jer je dosta više tog i takvog uništavanja. Učlanjenje  u UNESCO zahtjeva i žrtve a to će biti razna rušenja te vraćanja objekta u prvobitno stanje tako da ćemo na taj način pokušati da vratimo stari sjaj Prizrena i tradiciju kao i kulturno nasljeđe koje je imao prije. Potrebno je  napomenuti  da se u Prizrenu ne može graditi npr fabrika za proizvodnju raketa, kompjutera ili automobila ali kulturna baština i kulturno nasljeđe  koju naš grad posjeduje može pomoći u ekonomskom razvoju grada Prizrena", naglasio Redža.
Sutra je drugi dio seminara a svi oni koji misle da bi možda svojim prisustvom ili pitanjima mogli pomoći, mogu  prisustvovati seminaru, a i prilika svima nama koji živimo u ovom prelijepom gradu da ga još bolje upoznamo...