U kompleksu "Evropa" (bivši kino "Radnik") u Prizrenu počeo je sa radom kurs slikarstva za sve one koji su zainteresirani da se bave ovim poslom ili hobijem. Kurs je otvorio akademski slikar iz Prizrena Enver Hoxhaj.

Otkud ideja za organiziranje kursa slikarstva?
Hoxhaj: Ideja  potiče odavno jer se Kompleks "Evropa" nalazi u centru grada i svi mi umjetnici, bez obzira kojom se vrstom umjetnosti bavimo, trebamo našim građanima, a i turistima koji često posjećuju naš stari grad, ponuditi nešto iz umjetnosti tako da  je potreba grada da ima jednu ovakvu galeriju.
Koliko već polaznika imate i  čemu ih podučavate?
Hoxhaj: Skoro sam počeo sa aktivnim radom, tako da već imam pet učenika  kursa slikarstva koji dolaze dva puta u sedmici po sat i pol, gdje za sada uče osnove slikarstva. Već smo počeli sa crtanjem u formi i obliku te ćemo uskoro početi sa kompozicijom, kasnije ćemo raditi mrtvu prirodu, portrete... Materijal koji trebamo imati nabavljam u Prištini bez obzira radi li se o platnu, ulju, bojicama, olovkama, četkicama ili slično. Što se tiče pohađanja kursa slikarstva ono se plaća mjesečno 20 eura. Mislim da nije skupo jer se naući nešto osnovno o jednoj izuzetnoj vrsti umjetnosti.
S obzirom da je Prizren poznat širom svijeta kao stari grad pun kulturno-historijsklih spomenika, da li u tim spomenicima nalazite inspiraciju ili u nekim drugim motivima?
Hoxhaj: Upravo tako, moja inspiracija je naš stari grad i  njegova arhitektura a iako se radi o apstrakciji tu imate i mnoge zanimljive detalje poćevši od starih građevina poput džamija, mostova, sahat-kule, starih kuća sa starim vratima i mnogo toga.
Recite nam nešto o sebi, gdje ste završili slikarstvo i gdje ste sve izlagali?Enver Hoxhaj
Hoxhaj: Diplomirao sam Filološki fakultet u Prištini 2004. godine, a 2008. godine sam počeo učiti Akademiju Umjetnosti i Slikarstva  kod profesora Esata Valle, a diplomirao 2012. godine kod profesora Nagipa Berishe. Trenutno sam izvršni direktor Kolonije Umjetnosti i  Slikarstva u Prizrenu. Što se tiče izložba mojih slika imao sam ih puno i u gradovima na Kosovu ali i u inostranstvu te mogu sa ponosom reći da desetak mojih slika krase zidove "AYAZ" muzeja u Ankari, u republici Turskoj. Takođe sam puno izložbi imao u Hamamu u Prizrenu a posebno su mi drage one izložbe koje organizujem skoro svake godine u Prištini. Znači, izlažem svoje slike bilo samostalno bilo kolektivno. Jednostavno volim da slikam i živim u bojama. Ako bih izdvojio nekoga ko je iz čitavog svjetskog opusa svjetskih majstora umjetnosti slikarstva uticao na moj rad to je bio Matis jer je to moj omiljeni umjetnik. Inače predajem likovnu umjetnost u osnovnoj školi "Martin Llogoreci", radio sam i na koledžu "Mehmet Akif".
Planovi u 2013.?
Hoxhaj: Recimo da sam imao jednu izložbu i to vrlo zapaženu krajem decembra prošle godine u Prištini gdje su neke od ovih slika bile izložene u Muzeju u Prištini a sada su izložene ovdje u Prizrenu. Mogu reći da za ovu godinu imam zakazano izlaganje u Berlinu i  Ženevi.
Poruka čitaocima?
Hoxhaj: Moja poruka bi bila da dođu, da vide, da se zaljube u umjetnost i  ne samo omladina već i odrasli mogu doći i pohađati kurs slikarstva, jer je moje mišljenje da uz pravilan rad nakon par mjeseci polaznik mogao sam početi da radi. Što se tiče omladine  njima bih poručio da se sklone od zagušljivih kafića, da malo zaborave na kompjuter te da se bave nećim pozitivnim jer slikarstvo a i bilo koja umjetnost pozitivno utiče na zdravlje i  pogled na svijet. 
Inače slikarstvo se odvija na osnovu fotografije, a odabir motiva se vrši u dogovoru sa profesorom i usklađen je metodikom rada koja omogućava polazniku bolje shvatanje osnovnih principa slikarstva. Tehnika slikanja uljem na platnu je vrlo zahtjevna i u praksi se pokazalo da je u početnom stadijumu učenja najprihvatljivija izrada kopija starih majstora ili bilo kakav rad po predlošku. Tokom rada polaznici se upoznaju sa osnovnim sredstvima likovnog izražavanja kao što su linija, perspektiva, svjetlost, sjenka, boja i kompozicija. 
Svi zainteresovani za kurs slikarstva se mogu i dalje prijaviti.