Obišao grad i njegove kulturno-historijske spomenike

Generalni sekretar Organizacije Islamske saradnje (OIC) Ekmeleddin Ihsanoglu je prilikom zvanične posjete Kosovu u jučerašnjima popodnevnim satima posjetio i Prizren.

Nakon klanjanja džume-namaza u Sinan Pašinoj džamiji Ihsanoglu se sa saradnicima uputio u Bijelu kuću gdje mu je priređen svečani prijem na kome su uvaženog gosta i njegovu delegaciju primili gradonačelnik Prizrena dr Ramadan Muja kao i poslanici iz Prizrena u državnom Parlamentu, ujedno i odbornici opštinskog Parlamenta Prizrena kao i mnogobrojni gosti poput predstavnika Islamske Zajednice (IZ) mnogih međunarodnih organizacija i medija. 
Ramadan Muja održao prigodan govor u čast uvaženog gosta te zahvalio na svemu što su on lično kao i Organizacija Islamske saradnje (OIC) čiji je sekretar učinili prilikom lobiranja za priznanje nezavisnosti Kosova kada je našu državu priznalo preko 30  država Islamskog svijeta.
Ihsanoglu je govorio o značaju i saradnji Organizacije Islamske saradnje (OIC) sa Kosovom i posebno naglasio zajednički suživot i međusobno poštovanje građana multietničkog grada Prizrena. Nakon njegovog govora Dr Ramadan Muja je predao ključ grada Prizrena te lentu na kojoj je pisalo da je Ihsanoglu ovim činom postao počasni građanin Prizrena što su prisutni pozdravili velikim aplauzom. 
Nakon svečane sjednice Skupštine grada Ihsanoglu se obratio novinarima te, između ostalog, istakao: "Nisam mogao da zamislim da ću dobiti ovako veliko priznanje kada sam dobio poziv da posjetim Kosovo koje mnogo volim a posebno grad Prizren čiji sam od danas i zvanično njegov stanovnik".
Na ovoj svečanoj sjednici skupštine opštine Prizren bošnjačku zajednicu predstavljali su Poslanici u Parlamentu Kosova Rasim Demiri i Duda Balje kao i predsjednik koalicije Vakat Džezair Murati.
Inače domaćin uvaženom gostu i  njegovim saradnicima je bio predsjednik turske partije na Kosovu KDTP te Ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje u Vladi Kosova Mahir Jagcilar  kao i potpredsjednik opštine Prizren Orhan Lopar sa saradnicima. Ihsanoglu je s domaćinima tokom jučerašnjeg dana obišao Prizren i njegove kulturno-historijske spomenike...