Zatražena veća saradnja građana

Oko 5000 sudskih predmeta raznih vrsta čeka na policama Osnovnog suda u Prizrenu da budu rješeni tokom ove godine i to predstavla najveću brigu za predsjednika ovog suda. Čelnici suda u Prizrenu, vjeruju da će nove organizacione reforme i povećanje broja sudija uticati pozitivno na rad sudstva.

Tri hiljade i 354 predmeta je rješeno tokom prošle godine u Okružnom sudu u Prizrenu, sada preimenovan u Osnovni sud, a oko 5000 drugih raznih priroda je prebačeno za ovu godinu. Ovako je rekao za Radio Kosova prvi čovjek suda, Ymer Hoxha, koji je izrazio uvjerenje da će nove reforme u sudstvu donijeti rezultate u smislu rješavanja broja predmeta, piše RTK.

"Uprkos teškoćama i malom broju sudija koje smo imali tokom prošle godine, rezultati nisu izostali. U Opštinskom sudu je završeno 7.250 predmeta, 12.023 legalizacija ugovora, apostil pečata, raznih certifikata, dok je u Opštinskom sudu za prekršaje, 30.350 predmeta završeno i smatra se najunčikovitijim sudom u regionu", rekao je Hoxha.

Predsjednik Osnovnog suda u Prizrenu, Ymer Hoxha, iako je izrazio zadovoljstvo povećanjem broja sudija, izjavio je da još uvijek se ne može ispoštovati član 6 Međunarodne konvencije za prava čovjeka na brzo suđenje, korektno i nepristrasno.

"Sudstvo u Prizrenu ima ukupno 35 sudija, od kojih 24 u Osnovnom departamentu, 4 u Departamentu za teške zločine i 7 u Diviziji za prekršaje. Suva Reka ima 7 sudija, dok opština Dragaš ima 3", rekao je Hoxha.

Kako bi rad sudstva bio transparentan, predsjednik Ymer Hoxha je zatražio od građana veću saradnju.