Danas je u jednoj od najpoznatijih osnovnih škola u Prizrenu bilo zaista svečano. Povod za svečanost je 39 godina postojanja jedne od škola koja spada u sam vrh u gradu po broju učenika i kvalitetu nastavnog kadra. Održana je svečanost na kojoj su učestvovali brojni gosti, profesori, nastavnici, učenici, roditelji učenika, javne i političke ličnosti grada i mnogi drugi.

U sklopu svečanosti održana je priredba na kojoj su učestvovali učenici te škole iz raznih sekcija a koji su pripremili nastavnici. Učestvovala su učenici dramske, recitatorske, muzičko-horske, folklora i modernog plesa. U ovoj školi nastava se izvodi na dva jezika, albanskom i bosanskom jeziku i to u tri smjene.

Za naš web-portal govori Rešat Fazlji nastavnik bosanskog jezika u osnovnoj školi "Lekë Dukagjini".

"Drago mi je da ste nas posjetili iako smo mi malo zastupljeni u svečanom programu koji je u toku povodom Dana naše škole no važno je da se i mi i naša djeca osjetimo prisutnima te da će djeca prezentirati dvije folklorne tačke u bosanskoj nošnji i nama je drago zbog toga. Što se tiče odjeljenja na bosanskom jeziku, imamo ih po dva u svakoj nastavnoj godini, znači od prvog do devetog razreda ukupno oko 300 učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Recimo i da neka odjeljenja imaju vrlo mali broj učenika a neka ispunjavaju standard od recimo dvadesetak i više učenika. Inače ova naša škola ima preko 2 500 učenika i spada u jednu od najmodernijih i sa najvećim brojem učenika u regionu Prizrena. Što se tiče udžbenika na bosanskom jeziku tu nemamo nekih većih problema jer sve što nam je ponuđeno to je i prihvaćeno i dobro je da ispunjavamo neke norme u smislu da iz skoro svakog predmeta imamo udžbenik koji odgovara učenicima. Znači mi ne koristimo udžbenike iz BiH ili Sandžakla već 'domaće', tj. udžbenike koje su radili naši bošnjački profesori i nastavnici sa Kosova koji se trebaju vjerovatno doraditi i sa te strane smo relativno zadovoljni", ističe Fazlji.

"Mogu istaći da možda nemamo savremene kabinete za nastavu no posebno ističem da imamo veoma 'jak' i sposoban te kvalitetan nastavni kadar no moram reći da je škola pretrpana, tj. dešava se da učenike jedva smjestimo u učionice no vjerujem da će se i taj problem tokom ove godine riješiti.
Što se tiče današnje svečanosti primjetio sam da roditelja naših učenika nema u tolikom broju ili nisu pozvani od strane uprave što je njihov veliki propust ali možda i ima nekih drugih, vjerovatno, objektivnih razloga što oni nisu pozvani i ne vjerujem da je to vezano za nacionalnost. Moja poruka bi našim učenicima i svima nama bila da se uzdamo u sebe i našu  omladinu, da školu trebamo posmatrati kao nešto što je važno za našu budućnost jer jedino to može u životu da nas izvuče jer bez školovanog kadra ne možemo ništa postići", istakao je Rešat Fazlji, nastavnik bosanskog jezika u osnovnoj školi "Lekë Dukagjini" koja danas proslavlja 39 godina postojanja.

Na proslavi  koja je potrajala dobrih dva sata prisutni su bili i penzionisani nastavnici i službenici ove škole koji su se sa ponekom suzom u očima sjetili mnogih svojih generacija učenika koji su sada poznati inženjeri, doktori, profesori itd. Nakon programa za sve njih je upriličen skroman koktel.

Pripremio: Vinetu Ganić