Građani se žele

Motorna vozila nastavljaju i dalje da ulaze u Historijski centar Prizrena tokom vikenda, iako su opštinske vlasti prošlog mjeseca donijele odluku o zabrani ove prakse. Mjera za zabranu saobraćaja vozila se još uvijek ne sprovodi, te razna vozila se i dalje vide kako saobraćaju tokom vikenda pored pješaka, ali se i parkiraju pored različitih objekata vjerske baštine. Jedan nekoliko minutni pogled tokom nedjeljnog podneva bio je dovoljan da se primjete poteškoće prilikom kretanja pješaka u zoni koja je posvećena isključivo njima, piše list "Koha Ditore".

"Ukoliko je odluka donesena ona se treba sprovoditi. Nisu dovoljne samo izjave. Već je potrebno da nadležni organi preduzmu potrebne mjere da osiguraju slobodu kretanja, posebno tokom vikenda", izjavio je Afrim Salihu iz Prizrena. I drugi građanin koji živi u ovom području se nekoliko puta požalio na ovu pojavu. Penzionerka E.I.,sem što je uputila pismo opštinskim organima, zatražila je i intervenciju državnih tijela da u centru, na lijevoj strani rijeke Bistrice, bude zabranjen saobraćaj motornih vozila.

"Umjesto da svi posjetitelji uživaju u ljepotama ovog područja, oni su suočeni s parkiranim automobilima. A s druge strane, za stanovnike ovog naselja je postalo nemoguće slobodno se kretati ili da koristiti prostor ispred kuća ili parkove za rekreaciju", rekla je ova starija osoba.

Glasnogovornik Regionalne policije u Prizrenu, Vesel Gashi, je izjavio da Policija još uvijek nije dobila pisanu odluku od strane Skupštine opštine Prizren, te je do sada prijmenjivala aktulene propise koji omogućuju kretanje vozila uz dopuštenje Direktorijata javnih službi, bez vremenskih ograničenja.

"Policija još uvijek nije dobila pisanu odluku. Na savjetodavnom sastanku raspravljalo se o ovom pitanju, ali nije bilo promjena na odluku koja objašnjava vremensko ograničenje", rekao je Gashi. On je ponovio da je policija spremna sprovesti sve zahtjeve koji dolaze službeno od strane nadležnih institucija.

Odbornici Skupštine opštine su februara ove godine usvojili odluku o zabrani saobraćaja motornih vozila tokom vikenda u centru grada i na lijevoj strani Bistrice, odnosno od mosta Arasta pa sve do Maraša. Na osnovu ove zakonske norme, vozila imaju ograničeno vrijeme kada mogu saobraćati, u cilju snabdjevanja firmi na ovoj lokaciji. U međuvremenu njihov promet van ovog ograničenja, kako je rečeno, biće sankcionisan od strane nadležnih tijela.

Odluka da vozila tokom vikenda ne saobraćaju u centru od 10:00-22:00 usvojena je od strane odbornika Skupštine opštine Prizren većinom glasova.