Sjednica Komiteta za zajednice opštine Prizren

Danas je u prostorijama opštine Prizren održana redovna sjednica Opštinske kancelarije za zajednice i povratak kojoj je predsjedavao predsjednik Komiteta za zajednice Enis Subi.

Komitet za zajednice je sastavljen od 11 članova gdje je šest predstavnika iz manjiskih zajednica. Sjednici su ispred bošnjačke zajednice prisustvovali predstavnici u opštinskom Parlamentu, Ćemailj Kurtiši i Oruč Karadolami.
Mjesečni izvještaj za januar iznio je Ajradin Alija, direktor Kancelarije za povratak i integraciju manjinskih zajednica u opštini Prizren. Aktivnosti ove kancelarije tokom ovog mjeseca bile su vezane za povratak i reintegraciju repatriranih lica i povratak iz okruženja, sastavljena je i lista socijalnih slučajeva iz svih manjinskih zajednica.
Opštinska komisija za repatrirana lica održala je dva sastanka u januaru  na kojima je odlučeno o obezbjeđivanju drva za ogrjev za osam porodica, hrana i higijenski paketi za dvije porodice, dvijema repatriranim osobama obezbjeđeni su ljekovi, produžena je akomodacija za pet porodica u naredna tri mjeseca. Usvojena su i tri nova zahtjeva za plan biznisa.
Ističe se da je OKZP na sve podnijete zahtjeve repatriranih lica u saradnji sa koordinatorom iz MUP-a izašla na teren i posjetila sve podnosioce zakona.
Službenici kancelarije već posjetili u februaru mjeseci 20-ak povratnika i ustanovila da veliki broj njih imaju potrebe za njihovu pomoć. Takođe će tokom ovog mjeseca biti posjećeni i mnogi drugi socijalni slučajevi. 
U izvještaju se navodi i da je UNHCR kao i Ministarstvo za zajednice i povratak preko kancelarije u Prizrenu mnogim socijalnim slučajevima pomogli u dodjele humanitarne pomoći, alata, šporeta za ogrjev na čvrsto gorivo, ćebad...
Nakon izlaganja Alije razvila se diskusija na kojoj  su opštinski odbornici, svako na svoj način, izložili  i diskutirali o predloženom izvještaju OKZP-a te se došlo do zaključka da se odbornici trebaju što češće sastajati kako bi se poboljšala saradnja sa međunarodnim humanitarnim organizacijama po pitanju pomoći povratničkim porodicama, kao i socijalnim slučajevima bez obzira iz koje zajednice dolaze.
Za naš web-portal govori Ajradin Alija Direktor kancelarije za povratak i integraciju manjinskih zajednica opštine Prizren.
Ajradin Alija“Naš jedini cilj i prioritet , pored ostalih, je povratak repatriranih lica, povratak izbjeglih lica i socijalni slučajevi koji ima u velikom broju u gradu i koji žive od socijale pomoći od 60-ak eura. Kada kažemo repatrirana lica riječ je o onim licima koji nam dolaze iz država zapadne Evrope gdje imamo izrsnu saradnju sa MUP-om u toj oblasti dok je neke obaveze preuzela opština. Radi se pomoći u vidu podjele hrane, akomodacije tj. prilagođavanja sredini  nakon povratka i ostale djelatnosti poput dodjele drva, lijekova, izrada biznis projekata. O izgradnji kuća porodicama povratnika odlučuje MUP, odnosno njihov Bord direktora koji se sastaje jednom mjesečno i donosi odluke za čitavo Kosovo.
Recimo i to da smo mi po tom pitanju imali dosta velikih uspjeha. Što se tiče hrane i akomodacije svim onim licima koji se na aerodromu u Prištini izjasne da su povratnici, da nemaju osnovne namirnice za život. Ta lica se odmah akomodira, obezbijedi mu se stambeni prostor i dodjeljuje mu se hrana. Ono što bih htio da istaknem je to da bih ja tim licima koji žele krenuti u recimo avanturu, tj. da napuste Kosovo istakao da bez prijeke potrebe ne odlaze, nek se suzdrže i bolje bi bilo ostati ovdje jer se nama dešavaju situacije da imamo lica koja odu sa porodicama u neku zapadnoevropsku državu a da se vrate samo nakon mjesec dana. 
Zapadnoevropske zemlje postepeno vraćaju mnoge građane Kosova koji nemaju boravišnu vizu  ili nemaju riješen statut, sve one koji nemaju sređene papire, kako se to kaže, znači ne garantuje se svima onima koji sada krenu tim putem da će dobiti eventualne papire za ostanak u nekoj državi na zapadu”, rekao je Ajradin Alija.