"Razlog za osnivanja jedne ovakve stranke je višedimenzionalna kriza sa kojom se Kosovo trenutno suočava. Pored ekonomske, političke i socijalne, postoji i kriza identiteta, kako nacionalnog, tako i kulturnog i vjerskog. Kriza identiteta je prisutna u najširem smislu riječi. Suočavanje svih zajednica koje žive na Kosovu u vezi krize identiteta je povod za formiranje ove stranke".

U sklopu aktivnosti predstavljanja programa stranke i osnivanja gradskih odbora, Osnivački odbor Konzervativne stranke sa sjedištem u Prizrenu održao je skup sa građanima Prizrena iz naselja Kurilo.
Inicijativni odbor ove stranke je zvanično počeo sa radom jula mjeseca prošle godine. To je zapravo bivši gradski odbor Partije prava (Partija drejtësis) koji je odlučio da istupi iz te stranke i formira novu stranku pod imenom Konzervativna stranka Kosova (Partia konzervative). Zvanični dokumenat Centralne izborne komisije o registraciji stranke su dobili 7. februara i trenutno Inicijativni odbor radi na pripremi osnivačke skupštine koja se, shodno zakonu, mora održati u roku od šest mjeseci od registracije.
Na čelu osnivačkog odbora koji ima 16 članova je Munir Basha.  
"Ovo je na neki način i nastavak djelovanja političkog konzervativizma i mi smo inače po orjentaciji građanska stranka. Osnovne odredbe programa stranke su afirmisanje građanskih vrijednosti kao i nacionalnih i državnih vrijednosti Kosova", kaže za naš portal Munir Basha i dodaje:
"Razlog za osnivanja jedne ovakve stranke je višedimenzionalna kriza sa kojom se Kosovo trenutno suočava. Pored ekonomske, političke i socijalne, postoji i kriza identiteta, kako nacionalnog, tako i kulturnog i  vjerskog. Kriza identiteta je prisutna u najširem smislu riječi. Suočavanje svih zajednica koje žive na Kosovu u vezi krize identiteta je povod za formiranje ove stranke".
Stranka je već počela sa radom na terenu, U toku su aktivnosti vezane sa obilazak naselja u Prizrenu i predstavljanje programa naše stranke simpatizerima i eventualnim budućim članovima i osnivanje podogranaka stranke.
"Prošle nedjelje smo obisli najveće prizrensko naselje Ortakoll, a večeras smo u naselju Kurillo ili “7. septembar” kako se zvanično naziva ovo naselje, tako da ćemo, po našem operativnom planu, svake nedjelje imati po jednu osnivačku skupštinu podogranaka u gradu", kaže Munir Basha.
Osnovni cilj ili glavna motivacija osnivanja jedne ovakve stranke je nezadovoljstvo sa sadašnjom situacijom u državi i u gradu Prizrenu a iz rukovodstva ove stranke su mišljenja da građanima Kosova mogu ponuditi alternativu za izalazak iz ove postojeće krize.
"Kosovo kao i njegovi građani, nažalost, suočavaju se sa ozbiljnim problemom ali smatramo da situacija nije beznadežna, jer Kosovo ima značajne privredne i  prirodne potencijale, tu prije svega mislim na prirodna bogatstva. Ima i odličan geostrateški položaj a što je najbitnije ima mnogo mladog stanovništva i vjerovatno smo po tom pitanju prvi u Evropi, sto je svakako za respekt.
Prioritet dajemo prije svega čovjeku kao pojedincu te kao elementu koji će uticati na iznalaženje rješenja i mislim da jednim poštenim rukovođenjem i stručnim kadrovima situacija na Kosovu može biti daleko bolja i da će se iznaći rješenje izlaska iz ove krizne situacije u kojoj se nalazimo", naglašava Basha.
Konsevativna stranka (PK), kako ističe predsjednik osnivačkog odbora, je građanska stranka i otvorena je za sve zajednice, sve nacije, sve kulture koje žive na Kosovu.
"Zajednicke kulturne vrijednosti su ona zajednicka tačka koja nas spaja. Smatram da sve zajednice ovdje, a samim tim i Bošnjaci, imaju svoje stranke no treba reći da striktna podjela partija po nacionalnoj osnovi po mom mišljenju je pogrešno, jer se jednim poštenim plitičkim radom, poštenim pristupom politici mogu  riješiti mnogi problemi, poput ekonomske nerazvijenosti i velike nezaposlenosti građana i da bi se razvojem Kosova mnogi problemi prevazišli", zaključuje Munir Basha.
Na sinoćnjem skupu uvodno izlaganje imao je predsjednik osnivačkog odbora Munir Basha, a program stranke su predstavili i ostali rukovodioci te stranke - Shend Kabashi, Afrim Rada, Nderim Pasuli i Tarkan Koro.
Inače, simbol ove stranke je stari platan na "Marašu" kao jedan od starih i prepoznatljivih zaštitnih znakova starog i multietnickog grada Prizrena...