U sali doma kulture "Xhemajli Berisha" sinoć je u Prizrenu održana pozorišna predstava "39 stepenica" ("39 basamak") u izvođenju glumaca-amatera turske nacionalne zajednice, odnosno turskog Teatra mladih "Nafis Gjurgjiali" iz Prizrena.

Sjajno izvođenje ovog dramskog komada Alfreda Hitchocka natjerao je prisutne da velikim aplauzom pozdrave četiri glumca koji su pokazali veliku glumačku vještinu iako se radi, kako smo istakli o glumcima-amaterima. 
Prije samog početka predstave prisutnima se u svojstvu moderatora obratio scenograf  Etem Kazaz koji je, između ostalog, istakao vrijednost, suštinu i  ljepotu izvođenja ovih teških pozorišnih komada u našem gradu. 
"Predstava '39 stepenika' je na turskom jeziku pozorišta 'Nafis Gjurgjialo' koji djeluje pri Domu kulture u Prizrenu u saradnji sa Udruženjem pozorišnih umjetnika 'Rumeli' iz našeg grada pripremila ovu predstavu krajem 2011.", ističe Kazaz. 
Posebno je napomenuo tradicionalno gostovanje teatra na Međunarodnom festivalu koji se održava u Turskoj u gradu Konju.
"Što se tiče ovakvih predstava uvijek biramo savremene i  tradicionalne teme, a upravo smo ovu večerašnju predstavu Alfreda Hitchcocka izabrali jer je jedna od zanimljivijih i  često se igra u mnogim svjetskim pozorištima", naglasio je Kazaz. Etem Kazaz
Ovo je jedna od težih predstava za izvođenje i pripremanje jer se kostimi glumaca mijenjaju svakih 5-6 minuta, što za glumca zahtijeva dobru glumu, improvizaciju i mnogo fizičke kondicije. 
U predstavi učestvuje četiri glumca (Gencer Tatar, Cennet Igci, Levent Butuq i Asim Mongovci) koji tokom predstave odigraju oko 20 uloga i promijene čak 23 kostima. Njima pomažu i oko 12 asistenata-omladinaca pri radu na sceni. Predstava je pripremana oko godinu i po dana.
"Inače u našem društvu imamo tri sekcije glumaca: dječiju, omladinsku i  sekciju za odrasle, čiji su glumci večceras nastupili. Što se tiče finansija nemamo koliko je potrebno za normalan rad jednog pozorišta, potpomaže nam opština Prizren izlazi, kao i Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport Republike Kosovo, čak nam u nekim slučajevima finansijski pomaže i Ministarstvo za kulturu Republike Turske", kazao je Kazaz
Ovaj scenograf je mišljenja da bi mladi trebali više posvetiti glumi i okrenu se pozoristu jer je to sjajno druženje i životno iskustvo, Prizren je grad pozorišta i kulture mnogih zajednica i naroda. 
Potpredsjednik opštine Prizren Orhan Lopar je istakao da je predstava vrunski odigrana, da su glumci izvanredni te da bi i opština, a posebno kosovsko Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport trebali više obratiti pažnje na rad pozorišta, posebno onih manjinskih zajednica.
Pozorišnu predstavu su podržali opština Prizren, korporacija "Bechter-Enka", "Abi" centar, "Vefa-dekor", "Allcoa-Impex" i  mnogi drugi. 
Predstava će ponovo biti odigrana u Domu kulture u Prizrenu 23 marta.