Jutros su zvaničnici opštine Prizren na čelu sa dr Ramadanom Mujom i gostima povodom pet godina nezavisnosti Kosova posjetili mezarje palim borcima UÇK u Landovici i položili venac na “Spomeniku Slobode” koji se nalazi pored glavne pošte u Prizrenu.

Nakon toga, u 10 časova u Domu kulture “Xhemajli Berisha” je počela svečana Akademija na kojoj su bile prisutni mnoge javne i  političke ličnosti Prizrena, invalidi rata i članovi porodica palih boraca UÇK-a, zvaničnici Policije Kosova i FSK-a, politički predstavnici opštine Prizren, gosti iz Makedonije, Albanije i  Turske, kao i mnogobrojni građani Prizrena.
Predsjedavajući Skupštine opštine Prizren Nijazi Kryeziju je u uvodnom izlaganju istakao vrjednosti i značaj petogodišnjice nezavisnosti Kosova napomenuvši da “ne smijemo zaboraviti sve one koji su dali svoj zivot za slobodu koju danas imamo”…
Nakon Kryezijua za govornicom su se mijenjali predstavnici većine političkih partija koje čine Skupštinu Prizrena, i  one iz vladajucih struktura ali i one iz opozicije. Svi su oni govorili u svečanom tonu te takođe poželjeli građanima Prizrena i  Kosova sretnu petogodisnjicu nezavisnosti. 
Svojim prisustvom ovu svečanost su uveličali predstavnici opstine Čair iz Makedonije koji će sa predstavnicima opštine Prizren tokom dana potpisati Memorandum o saradnji i  prijateljstvu dvije opštine, i predstavnici opštine Beiskos-Istanbul iz Turske.
Što se tiče bošnjackih političkih predstavnika svecanoj Akademiji su prisustvovali Emilija Redžepi, zastupnica u Parlamentu Kosova i Ćemailj Kurtiši, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine opštine Prizren čije je obraćanje pozdravljeno velikim aplauzom.
“Kosovo je prošlo jedan veliki put, od slobode pa kasnije od nezavisnosti gdje smo svi mi kao građani Kosova uradili mnoge krupne stvari. Mi moramo nastaviti ovim putem, putem evropskih integracija... U ime svih manjinskih zajednica čestitam svima vama petogodišnjicu nezavisnosti Kosova i poručujem da smo i mi dio kosovskog drustva, da je Kosovo naša domovina i da mi rezervnu domovinu nemamo, jer smo svi dali doprinos u boljem zivoti i napretku naše mlade države”, rekao je Kurtiši.
Završnu riječ i besedu održao je gradonačelnik dr Ramadan Muja koji je govorio u istom tonu  kao i  većina prisutnih koji su bili za govornicom.
U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su učenici srednje muzičke škole “Lorenc Antoni” koji su izveli nekoliko kompozicija ozbiljne muzike.