Za ubistva Albanaca nakon rata

Visoki zvaničnik Specijalnog suda rekao je za list "Gazeta Express" da će biti podignute prve optužnice za ubistva Albanaca nakon rata. Prema navodima ovog izvora, Specijalni sud može biti nazvan i „državnim sudom“ zato što će optuženi biti predsjednik Hashim Thaçi i Kadri Veseli. Sud je predočio brojne svjedoke i dokaze na kojima su zasnovane ove optužbe.

Do sada je Kancelarija specijalnog tužioca ispitala 100 osoba u svojstvu svjedoka i osumnjičenih, a planiraju da prije podizanja prvih optužnica ispitaju i još 300 osoba.

Visoki zvaničnik Specijalnog suda je rekao Gazeti Express da su na listi osumnjičenih i predsjednik Hashim Thaçi, kao i predsjedavajući skupštine Kadri Veseli.

„Prve optužnice biće za ubistva Albanaca nakon rata“.

On kaže da će Specijalni sud optužiti državne lidere i da je u tu svrhu sud okupio svjedoke, video snimke i druge dokaze.

„Na osnovu onoga što tužilaštvo danas ima, optužnice će biti podiignute protiv Thaçija i Veselija, Rexhepa Selimija, Dauta Haradinaja, Samija Lushtakua, Azema Syle, i mnogih drugih, rekao je izvor.

Na osnovu dosadašnjeg rada Specijalnog suda, ovaj zvaničnik zaključuje da se „glavni lideri OVK boje jedni drugih“.

On je ukazao na to da će optužnice biti podignute tek nakon „završetka mozaika“, ali i da je Specijalni sud svijestan ljudi koji su pokušali da ometaju sprovođenje pravde, a u vezi sa tim u narednih nekoliko nedjelja, može biti iznenađenja.

Izvor Gazeta Express / Kossev