Glavne mete su bankovni računi i sistemi

Digitalno doba i razvoj modernih tehnologija otvaraju prostor cyber kriminalu. U cilju borbe protiv ove pojave, pokrenut je projekat “Cyber kriminal na Kosovu”.

Sve više korisnika interneta na Kosovu posljednjih godina dovodi do rizika od kriminala i cyber napada. Prema podacima navedenim u državnoj Strategiji za cyber bezbjednost, glavne mete kompjuterskog napada na Kosovu su bankovni računi i sistemi, kao i web stranice na internetu. Dodaje se i da su i predstavnici vlasti i građani već bili meta cyber napada.

Informatički stručnjaci napominju da prilikom ostavljanja ličnih podataka na društvenim mrežama i portalima treba biti obazriv i davati samo osnovne podatke, a treba povesti računa i o adekvatnoj zaštiti računara.

„Neka elementarna stvar bi bila da kompjuter bude zaštićen nekim legalnim i adekvatnim antivirusnim programima ali je to nažalost rijetkost, svi smo mi svijesni današnjeg vremena i činjenice da se uglavnom taj nelagalan softver koristi mnogo više. Mada i u slučaju kada imamo odličan antivirus program, hakeri to znaju da zloupotrebe“, kaže informatičar Ivan Nikolić.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj je u saradnji sa Norveškom ambasadom na Kosovu, pokrenuo projekat „Cyber kriminal na Kosovu“. Cilj je da se o ovoj temi, koja predstavlja i globalni problem, govori i na Kosovu kako bi se uspostavili mehanizmi zaštite.

„Sa svom tom tehnologijom koja olakšava naš život, mogu da pozovem majku preko vibera, whatsapp-a, da vidim šta rade. Ranije sam morala da idem do telefonske govornice. Sadašnja djeca ne mogu ni da zamisle kako su one izgledale. Ljudi nisu svijesni koje nezaštićene podatke daju i kako ih je lako hakovati“, kazala je predstavnica UNDP-a na Kosovu Alesandra Rokasalvo.

Digitalno doba omogućava privredni rast, elektronsko upravljanje, napredak u različitim oblastima, ali istovremeno i porast kompjuterskog kriminala, istakao je norveški ambasador na Kosovu Pjer Strand Sjastad.

„To je ta druga strana medalje i to je nešto što ne želimo da se dešava, ali jeste nešto sa čime moramo da se suočimo i sa čime moramo da se borimo u godinama pred nama“, rekao je ambasador Sjastad.

Ambasador je istakao da već duže vrijeme postoji interesovanje za ovu oblast, naglasivši da je velika odgovornost na kosovskim institucijama.

„Kosovo je napravilo dobru osnovu i po pravnom pitanju, kao i formiranju specijalizovanih jedinica za cyber kriminal i koordinacionih mehanizama na centralnom nivou“, istakao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Selami Shkodra.

U slučaju da se na vašem računaru nalaze podaci koji bi mogli biti zloupotrebljeni, konsultujete sa stručnjakom iz ove oblasti. Podsjećamo vas da prilikom prijavljivanja na društvene mreže, mejlove i portale koristite različite šifre koje se lako pamte i predstavljaju kombinaciju slova brojeva i znakova.

Aleksandra Zdravković, RTK2