Ponovo zatražio suspenziju takse na 120 dana

Predsjednik Skupštine Kadri Veseli zatražio je ponovo danas suspenziju takse na 120 dana, kako bi se pružila mogućnost za dijalog, i da se ne bi suprotstavili strateškim interesima SAD i zapadnih partnera.

"Taksa je bila pravedna i suverena državna odluka u uslovima kada je Srbija vršila brutalnu diplomatsku agresiju na Kosovo. Odlučili smo i ostajemo pri ovoj odluci do kraja. Ali, u uslovima jasnog američkog i zapadnog zahtjeva da se obezbjedi historijski dijalog sa jasnim zapadnim ciljevima, moj stav je javan: Mi moramo suspendovati taksu samo za određeni period od 120 dana, sa ciljem da budemo na  strani SAD i Zapada i da pružamo priliku Srbiji za historijski zajednički sporazum", rekao je Veseli u svom govoru na 49. godišnjicu osnivanja Univerziteta u Prištini, prenosi RTKlive. On je rekao da ne želi i neće dozvoliti “da bilo ko u našoj politici dozvoli da  SAD i EU budu protiv nas, a još manje na strani Srbije”.

 "Uvođenje takse ne trebalo da ostavlja utisak da smo protiv dijaloga, da smo protiv strateškog cilja Zapadnog Balkana da zaustavi ruski uticaj. Bila bi to greška. Tokom mog političkog angažmana svjedok sam da smo pobedili svaki put kada smo bili sa Sjedinjenim Državama. Moj stav je jasan: ni na koji način ne bi trebalo da prekršiti principe naše države, naše dostojanstvo kao države, ali istovremeno moramo biti fleksibilni i ne dovoditi u pitanje partnerstvo s najvećim saveznikom - SAD. Ne brani se Kosovo i njegov suverinetet ignorisanjem Amerike i njenih  strateških interesa u regionu, jer su to i naši nacionalni interesi. Usamljeni nećemo stići nikuda”, dodao je Veseli.