Neprekidna zabrinutost

Šefica Kancelarije Evropske unije, specijalna predstavnica EU i šefovi misija EU na Kosovu ponavljaju svoju neprekidnu zabrinutost zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Kao što je već rečeno u mnogim prilikama, ovo je jasno kršenje Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), u suprotnosti je sa duhom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i negativno utiče na regionalnu saradnju.

EU je najveći donator, investitor i trgovinski partner Kosova. Carinske i necarinske prepreke slobodnoj trgovini, bilo da ih je nametnulo Kosovo ili neko od njegovih susjeda, ometaju put regiona ka konkurentnoj tržišnoj ekonomiji i čine ga manje privlačnim kao mjesto za ulaganje.

Uvođenje carina je negativno uticalo na proces Dijaloga sa Srbijom. Ukidanje carina bi omogućilo skori nastavak ovog Dijaloga. Uspješan Dijalog koji vodi do sveobuhvatnog i održivog sporazuma će doprineti stabilnosti Kosova i cijelog regiona.

Svijesni smo da uspjeh Dijaloga zavisi od toga da obje strane izbjegavaju radnje koje nisu od pomoći i podsjećamo da je EU pozvala obje strane da postupe u skladu s tim; u tom duhu pozivamo vladu Kosova da jasno artikulira konkretne korake koje namerava preduzeti kako bi omogućila ukidanje taksi, i kako bi regionalna saradnja mogla ići naprijed. Takođe pozivamo Vladu da ozbiljno razmotri ponudu Komisije EU da pomogne u uklanjanju necarinskih barijera sa kojima se kosovski izvoz suočava u regionu", stoji u saopštenju kancelarije EU na Kosovo.