Traži se i ukidanje Rezolucije 1244 SB UN-a

Nacrt platforme za dijalog sa Srbijom predat je predsjedniku Skupštine Kadriju Veseliju, nakon čega će biti proslijeđen poslanicima na usvajanje. Platforma, između ostalog, garantuje potpuni suverenitet i integritet Kosova, ali i da ZSO neće imati izvršna osvlašćenja. U platformi se traži i ukidanje Rezolucije 1244 SB UN-a.

Prvi čovjek kosovskog parlamenta Kadri Veseli poručuje da će ova godina biti godina članstva Kosova u UN-u, NATO alijansi i EU, ali i da će građani Kosova putovati bez viza. Za platformu o dijalogu, Veseli kaže da će predstavljati osnovu koja će štititi puni suverenitet i integritet Kosova, ali i biti garant da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

"To je osnova koja podrazumijeva potpuni suverenitet i integritet, a istovremeno garantuje da neće biti Zajednice srpskih opština s izvršnim ovlašćenjima ili Republike Srpske na Kosovu, kao što garantuje i reciprocitet za našu braću koja žive u Preševskoj Dolini. Ovo je dobra osnova koju će Skupština razmatrati što je prije moguće, uz poštovanje svih procedura. Usvojićemo ovu platformu, to vam garantujemo, poštovani građani, i vaša riječ će putem referendum biti posljednja", rekao je Veseli.

Šef pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Fatmir Limaj poručio je poslanicima da se ozbiljno pozabave prijedlogom platforme.

"Usvajanjem platforme za dijalog u Parlamentu mi ćemo kao državna delegacija dobiti mandat da sa Srbijom pregovaramo o uzajamnom priznanju. Vidjećete da je ona sačinjena po principima poštovanja dveju država i u nijednom od načela nećete vidjeti pretenzije Kosova nad našim susjedima", rekao je Limaj.

Kopredsjedavajući tima za dijalog Shpend Ahmeti ponovio je da je platforma zasnovana na Ustavu Kosova, naglašavajući da to podrazumjeva i pitanja koja se tiču teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

"Ahtisarijevim planom Kosovo je učinilo dovoljno kompromisa koji su od nas zatraženi kako bismo proglasili nezavisnost, koju su priznale naše savezničke države i partneri. Time je jasno rečeno da su sva dobra na teritoriji Kosova ekskluzivno pravo Republike Kosova i njihova eksploatacija je suverena odluka Republike Kosovo", kazao je Ahmeti.

Usvajanje Nacrta platforme za dijalog trebalo bi da se sljedeće nedjelje nađe pred poslanicima Skupštine Kosova. Iako iz vladajuće koalicije poručuju da ova platforma ima kapacitet za izgradnju političkog jedinstva, iz opozicionog LDK najavljuju da neće glasati za platformu o dijalogu sa Srbijom.

Marija Stanojković, RTK2