Priznanje, povlačenje Rezolucije 1244...

Platforma za dijalog sa Srbijom, koju je pripremio pregovarački tim, biće poslata danas skupštini. Ovaj dokument predviđa da svaki sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova, da se mora dobiti priznanje od Srbije, povlačenje Rezolucije 1244 i uspostaviti sud za zločine Srbije na Kosovu.

Svaki sporazum sa Srbijom mora biti u poptpunosti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo, koji garantuje da su suverenitet i teritorijalni integritet zemlje nepovredivi, neotuđivi i neodvojivi i da se štite svim sredstvima definisanim ovim ustavom i zakonom. Ovo stoji u platformi za dijalog sa Srbijom, koju je list Zeri uspeo da obezbedi.
U platformi pripljemljenoj od strane pregovaračkog tima, koja će danas biti poslata Skupštini Kosova, između ostalog, predviđeno je da je glavni cilj Republike Kosova da obezbedi prizanje i prihvatanje suvereniteta Kosova kao nezavisne države sa pravno obavezujućim odgovornostima.
Takođe, u dokumentu se naglašava da nema sporazuma o nečemu dok se ne postigne sporazum o svemu.
Za Republiku Kosovo, u skladu sa platformom, pravno obavezujući konačni sporazum stupa na snagu tek nakon što se ispune sledeći uslovi: Srbija je priznala Kosovo kao nezavisnu, suverenu državu, referendum o sporazumu je sproveden na Kosovu i sporazum su ratifikovale obe države.

Ustav Kosova nije otvoren za pregovore

Platforma naglašava da Ustav Kosova, koji uključuje obaveze iz Ahtisarijevog plana, nije otvoren za pregovore;
U njoj se govori i o poboljšanju prava albanske zajednice koja živi u Republici Srbiji u punom reciprocitetu sa srpskom zajednicom u Republici Kosovo;
Kad je reč o glasinama o drugom nivou vlasti, u platformi se ističe da u Republici Kosovo ne može postojati drugi nivo vlasti osim lokalnog i centralnog nivoa, piše Zëri.

Kosovo ima prava na prirodne resurse

Kad je reč o pravima na prirodne resurse Kosova, sa posebnim naglaskom na izbegavanje rizika gubitka jezera Gazivode i „Trepče“ na Severu, platforma navodi da u skladu sa Ustavom i zakonima, prava na prirodne resurse i sredstva koja se nalaze na suverenoj teritoriji Republike Kosovo su isključivo Republike Kosova i prema tome nisu otvoreni za pregovore.
Pored toga, proces normalizacije i konačni sporazum trebalo bi da uključe jasno, značajno, bezuslovno i nepovratno priznanje državnosti Kosova od strane Republike Srbije. "Ovo uključuje: priznanje kosovske nezavisnosti i državnosti u okviru postojećih granica", stoji u platformi, između ostalog, navodi Zëri.

Sud za zločine Srbije na Kosovu

U vezi sa ratnim zločinima, nestalim osobama, žrtvama seksualnog nasilja i reparacijama, platforma predviđa da bi konačnim sporazumom trebalo da se uspostavi specijalni sud za istraživanje, gonjenje i suđenje za ratne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu 1998-99. Navedeno je i da bi Rezolucija UN 1244 trebalo da bude ukinuta, dok će sporazum biti postignut posredstvom EU i uz podršku SAD, koji bi i bili garanti primene obaveza predviđenih sporazumom.