Poslije sastanka kosovskih zvaničnika

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je danas, poslije sastanka najviših kosovskih zvaničnika i predstavnika pregovaračkog tima Kosova, da Americi nije potreban portparol na Kosovu.

Naime, sinoć je predsjednik zemlje, Hashim Thaçi, ponovio svoje stajalište glede 100% poreza na srpske proizvode.

Thaçi je kazao kako bi porez trebao biti ukinut kako bi se ojačalo strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Kao predsjednik zemlje, pozivam da se razmotre sve mogućnosti za suspenziju poreza, kako bi ojačali strateško partnerstvo sa SAD-om. Moramo to shvatiti vrlo ozbiljno, oni koji misle da ignoriraju ove savjete su pogrešni. Niko ne može biti iznad strateškog položaja Kosova", rekao je Thaçi.

Thaçi je dalje kazao kako nema vođe koji bi mogao narušiti prijateljstvo SAD-a s narodom Kosova i da su ovlasti odvojene.

Nakon ovih izjava predsjednika Kosova, premijer Ramush Haradinaj izjavio je danas, poslije sastanka najviših kosovskih zvaničnika i predstavnika pregovaračkog tima Kosova, da Americi nije potreban portparol na Kosovu.

"Amerika govori sama, ni predsjednik ni ja nismo portparoli Amerike, oni govore sami. Imamo sporazum o kosovskoj platformi za dijalog. Sada treba da imamo samo potvrdu državne delegacije kako bi ona bila prosleđena parlamentu", rekao je on.

Haradinaj je naveo da je "platforma, koja sadrži principe i stavove koje Kosovo ima u dijalogu, održiv dokument i da proizilazi iz Ustava i štiti Ustav Kosova", dodao je da LDK i Samoopredjeljenje, iako ne učestvuju u pregovaračkom timu, mogu dati svoj doprinos, "da podrže platformu ili da daju svoje komentare".

Sastanku u zgradi Skupštine prisustvovali su predsjednik Kosova Hashim Thaçi, premijer Ramush Haradinaj, predsjednik Skupštine Kadri Veseli, zamjenik premijera i šef delegacije za dijalog sa Srbijom Fatmir Limaj i zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Behgjet Pacolli.