Intervju za Radio televiziju Albanije

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi po prvi put je priznao da se sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem sastao nekoliko puta, bez prisustva kamera.

"Sreli smo se bez prisustva kamera u Briselu, u Vatikanu na raznim ceremonijama, takođe u Parizu, Beču i Njujorku. Otvoreno smo razgovarali o dešavanjima na Zapadnom Balkanu, o nečemu što nisam naglašavao pred kamerama. Posljednja faza dijaloga ima smisla za Kosovo samo ako Kosovo dobije priznanje i članstvo u UN-u", rekao je Thaçi.

Thaçi je izjavio u intervjuu za Radio televiziju Albanije da je postizanje sporazuma sa Srbijom plemenito kao i što su pobjeda i nezavisnost Kosova bile veličanstvene. Kako kaže, Kosovo bez članstva u velikim međunarodnim organizacijama ostaje izolovano.

"Ne možemo da postanemo Palestina Zapadnog Balkana. Neću dopustiti ni pod kojim okolnostima, ni po koju cijenu, sporazum koji ne garantuje obostrano priznanje i članstvo u UN-u. Neću dopustiti Zajednicu sa izvršnim ovlašćenjima koja stvara 'Republiku Srpsku' i disfunkcionalizuje državu Kosovo. Neću im dozvoliti ni da se diskutuje", dodao je.

Izvor: Gazeta Express / Kossev