Broj saobraćajnih nesreća i žrtava u porastu

Broj saobraćajnih nesreća i žrtava u njima je u porastu na Kosovu. Samo tokom prekjučerašnjeg dana živote je izgubilo šest osoba. Postavlja se pitanje koliko se poštuje Zakon o saobraćaju?

U nedjelju, 8. jula, na magistralnom putu M25, u blizini Štimlja u mjestu Birač kod Suve Reke, na putnom pravcu Suva Reka-Dulje, desile su se dvije saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom.

"To se dešava zato što ljudi i dalje nisu svijesni šta rade na drumovima. Obično voze automobile čiji je motor velike snage, prebrza vožnja. Upravo na magistrali kod Dulja je uzbrdica, stanje kolovoza je 7%, trebalo bi da se prilagodi brzina kretanja vozila, inače te krivine je nemoguće savladati velikom brzinom", istakao je gostujući u Jutarnjem programu RTK2 saobraćajni inženjer Nexhat Halili.

Pored povećanog broja vozila na putevima i nepoštovanja saobraćajnih pravila, vozačima veliki problem stvaraju i vremenski uslovi.

"Sem toga što su kolovozi klizavi, u samom automobilu dolazi do zamagljenja stakla zbog kondenzacije, tako da je vizuelni pregled vozača otežan, vidno polje je suženo".

Za vozače C i D kategorije Zakonom su predviđeni sati odmaranja, ali stručnjaci apeluju i na vozače ostalih motornih vozila da ne sjedaju za volan kada primjete da su umorni ili nervozni. Logično je da automobil mora da bude tehnički ispravan, ali naročito treba obratiti pažnju na sisteme za upravljanje i kočenje, upozorava inženjer Halili. Takođe napominje da u ljetnjem periodu put treba isplanirati.

"Uvijek treba izabrati vrijeme prije podne ili kasno popodne, nikako tokom dana, kada su visoke temperature. Visoke temperature nepovoljno utiču na osobu koja upravlja vozilom, zato je bitno izabrati vreme upravljanja vozilom“, napominje Halii.

“Zakon o kaznama je doprineo smanjenju saobraćajnih prekršaja. Da propisane kazne nisu tako visoke, bilo bi veće nemarnosti", upozorava Halili i poručuje svim vozačima da obavezno poštuju zakon.

Iako je iz Policije Kosova rečeno da će se o povećanom broju saobraćajnih nesreća oglasiti saopštenjem, do objavljivanja ovog teksta, saopštenje nismo dobili.

Jelena Đorđević, RTK2