To su – Abelard Tahiri i Besim Beqaj

Pored Bedrija Hamze, još dvojica ministara PDK-a u Vladi Kosova odbili su platu sa povećanjem, o kojem je odlučila Vlada Ramusha Haradinaja. To su – Abelard Tahiri i Besim Beqaj. Ministar AAK-a, Rustem Berisha, takođe je odbio uvećanu platu.

Ovi ministri nisu proslijedili listu plata sa uvećanjem Ministarstvu državne uprave, a o kojem je odlučio predsjednik vlade. Na ovaj način je, čini se, protiv Haradinajeve odluke bar jedan visoki zvaničnik AAK-a.

U međuvremenu, cio kabinet je u petak dobio svoje super-plate sa povećanjem koje im je isplaćeno i retroaktivno.

To znači da je vladin kabinet utrošio dva puta više novca od decembra od kada je šef vlade odlučio da poveća plate.

S druge strane, nije jasno zašto je ministar iz redova AAK-a izašao protiv Ramusha Haradinaja.

Decembra prošle godine, Vlada Kosova, koju predvodi Ramush Haradinaj, donela je odluku o povećanju plata za vladu. Odluka je suspendovana nekoliko mjeseci, a Ustavni sud Kosova je utvrdio 11. juna da nije neustavna.

Prema ovoj odluci, plata premijera od 1.500 eura biće uvećana na 2.950 eura, a potpredsjednicima vlade sa 1.300 eura na 2.500.

Plata ministara bila je oko 1.200 eura, dok je, prema ovoj odluci, uvećana na 2.000 eura. U međuvremenu, preko 70 zamjenika ministara u Vladi Haradinaja dobiće mjesečne plate od 1.150 eura.

Odluka o povećanju plata već je dobila tumačenje Ustavnog suda, koji uprkos protivljenjima, odluku nije proglasio neustavnom.

Izvor: Kossev/Gazeta Express