Nakon neuspjelog ukidanja

Vanredna sjednica Skupštine Kosova o Specijalnom sudu za ratne zločine neće biti održana, bar ne do 14. januara do kada su poslanici na zimskom odmoru.

Na Predsjedništvu Skupštine u dva navrata nije bilo kvoruma da se raspravlja o peticiji ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova o ukidanju Zakona o Specijalnom sudu. Međunarodna zajednica je oštro kritikovala ovaj pokušaj, dovodeći u pitanje dalje odnose Kosova i međunarodne zajednice.

I pored neuspjelog pokušaja da se na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova onemogući formiranje Specijalnog suda, ili da se bar na osnovu peticije ratnih veterana izvrše zakonske izmjene i da se za ratne zločine sudi i ostalima, a ne samo Albancima, Skupština neće funkcionisati do polovine januara naredne godine. Profesor ustavnog prava Riza Smaka smatra da se sam čin pokušaja ukidanja Specijalnog suda može posmatrati iz dva aspekta.

"Na ovo pitanje postoje dva odgovora, jedan dogmatski, dakle organ koji donosi jednu odluku, odnosno zakone, rezolucije može da mijenja, dopunjuje, a samim tim i ukine. Dok sa političkog aspekta smatram da ne bi bilo cjelishodno, ne bi bilo dobro za Kosovo da baš u ovom periodu, kada imamo i reakcije predstavnika međunarodnih institucija protiv ovakve odluke, da se Specijalni sud ukine. Taj Zakon je stupio na snagu i očekuje se njegova primjena", rekao je za RTK2, profesor Ustavnog prava Riza Smaka.

Politički analitičar Ljubomir Stanojković smatra da je pokušaj ukidanja Specijalnog suda prilično neočekivan, a sa druge strane i veoma hrabar, jer po njegovom mišljenu razlog ovakvog poteza jeste da se zaštite određeni ljudi koji će formiranjem Specijalnog suda biti ugroženi.

"Ovo je pokušaj da na bilo koji način se njima oduže, kako bi ih spasili ukidanjem suda. To je po mom mišljenju pokušaj samo zbog zaštite tih pojedinaca, a sa druge strane postoji i jedan drugi razlog po meni bitniji, a to je da gospodin Haradinaj i gospodin Thaçi preispitaju koliki je prag tolerancije od strane međunarodne organizacije prema Kosovu odnosno prema kosovskoj eliti", rekao je politikolog Ljubomir Stanojković.

Ambasador Greg Delawie je uputio apel kosovskim vlastima da se SAD protive naporima da se promjeni ili ukine zakon o Specijalnom sudu i da je ovim potezom iznenađen, s obzirom da se radi o pitanju koje je od suštinske važnosti za budućnost građana Kosova.

Evica Kovačević, RTK2