Zamjenik premijera i ministar za zajednicu i povratak

Povodom inicijative za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK, koja u petak ipak nije došla pred poslanike u Prištini, zamjenik premijera Kosova i ministar za zajednicu i povratak Dalibor Jevtić kaže da se "po skupštini priča da je razlog svemu tome, podizanje prvih optužnica već na Božić".

Do zahtjeva za vanrednu skupštinsku sjednicu za koju nije bilo kvoruma došlo je nakon što je peticija sa više od 15.000 potpisa u organizaciji ratnih veterana OVK predata parlamentu, uz zahtjev da se proces formiranja suda koji je već formiran, vrati na početak, ili da se izvrše zakonske izmjene da bi se za ratne zločine sudilo i ostalima, a ne samo Albancima.

Jevtić je za TV Pink izjavio je da je atmosfera u kosovskoj skupštini bila napeta, kao i da je pokrenuta inicijativa iznenadila čak i pripadnike Pokreta "Samoopredjeljenje", prenosi "Blic.rs".

- Razlog svemu tome, kako se priča po skupštini, jeste podizanje prvih optužnica već na Božić, pa se žurilo da se zakon stavi van snage sa prostom većinom, jer je nemoguće staviti ga van snage bez dvotrećinske većine. Dakle, čekalo bi se da se Ustavni sud oglasi, što traje oko šest mjeseci, dokad bi sebi kupili vrijeme - rekao je Jevtić.

On je naveo da su se čule i informacije da su neki albanski lideri na optužnicama, ali da se obični građani Albanci slažu da oni koji su počinili zločine treba da odgovaraju. Prema Jevtićevim riječima, to se jasno vidi po njihovim reagovanjima na društvenim mrežama, posebno nakon izjave američkog ambasadora da bi ukidanje Specijalnog suda vrarilo Kosovo unazad.

- Srbija mora da sa vladom i predsjednikom radi kako bi zaštitila svoj narod na Kosovu, prije svega kako ne bi došlo ni do kakvih sukoba. Treba djelovati preventivno, dobili smo određene garancije, a politički prestavnici moraju da svoje odluke usmjere ka tome da se stišaju tenzije i zaštiti položaja srpskog stanovništva - rekao je Jevtić.

Predsjedavajući skupštine Kosova Kadri Veseli je, nakon više pokušaja da se zakaže vanredna sjednica, juče proglasio zimsku pauzu do 14. januara.

- Poslanici po proceduri mogu da zatraže vanrednu sjednicu, ali ne može se zakon staviti van snage bez dvotrećinske većine. Najveći izazov za sve na Kosovu biće početak rada Specijalnog suda, kada ćemo na djelu vidjeti djelovanje međunarodne zajednice i kosovskih institucija, u smislu spriječavanja eskalacije sukoba - rekao je Jevtić, i dodao da se ukidanju Specijalnog suda protive i Zapad i mnogi Albanci.