ZSO,  dijalog, Vojska Kosova, demarkacija...

Potpredsjednik vlade Enver Hoxhaj rekao je da će Demokratska partija Kosova (PDK) tražiti "nacionalni konsenzus" o kapitalnim pitanjima kao što su formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), dijalog sa Beogradom, transformacija Kosovskih snaga bezbjednosti u oružane snage Kosova...

U kapitalna pitanja Hoxhaj ubraja i pograničnu demarkaciju sa Crnom Gorom i bezvizni režim, a za dijalog sa Beogradom kaže da se mora zaključiti članstvom Kosova u UN ili međusobnim priznanjem i historijskim pomirenjem, prenosi list "Zëri".
Istovremeno, a govoreći o svojoj odluci da raspusti vladinu komisiju za pograničnu demarkaciju sa Crnom Gorom i umjesto nje oformi novu, kosovski premijer Ramush Haradinaj za RTV "Dukagjini" izjavljuje:
"Ne želim da istupam protiv svijeta i ovo ne radim zato da bih se suprotstavio svima, ali je neko u prošlosti napravio grešku", rekao je on.
Dok je dijalog sa Beogradom za jedne prioritet, za druge je nešto sasvim drugo. Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (LDK) Avdulah Hoti ocijenio je kao "besmislen" prijedlog kosovskog predsjednika Hashima Thaçija o formiranju takozvanog jedinstvenog tima za dijalog s Beogradom, ističući da su za to nadležne nove kosovske institucije i predstavnici.
"Ovo je 2017. godina i bilo bi besmisleno formirati nekakav jedinstveni tim, jer su izbori i održani da se izaberu parlament, vlada i institucije koje bi trebalo da preuzmu odgovornost za sva kosovska pitanja - rekao je Hoti, prenosi prištinski list "Koha ditore".
Thaçi je prošle nedjelje, na okruglom stolu o budućnosti dijaloga sa Beogradom rekao da će u završnoj fazi dijaloga Priština imati jedinstveni tim koji će činiti ljudi iz vladinih institucija, civilnog društva, akademije nauka i medija, preneo je u četvrtak RTK2.