Krajnje žrtvovanje

Danas EULEX obilježava četvrtu godišnjicu smrti Audriusa Šenavičiusa, litvanskog carinika koji je ubijen na dužnosti na sjeveru Kosova 19. septembra 2013. godine.

U znak sjećanja na njega šefica Misije, Alexandra Papadopoulou, položila je vijenac na mjestu njegovog ubistva. Cijela Misija mu je odala poštu minutom ćutanja. Prisustvovali su i predstavnik opštine Zvečana i regionalni komandant Policije Kosova sjever Nenad Đurić.
"Na današnji dan prije četiri godine naš kolega Audrius Šenavičius je tragično ubijen. Danas mu odajemo poštu u znak sjećanja na njegov život i posvećen rad. Neka mu je vječan pomen. Saosjećam sa njegovom suprugom i dvoje sinova, koji još uvijek nemaju odgovore na mnoga pitanja u vezi sa njegovim ubistvom”, izjavila je Papadopoulou.
Sjedište Evropske službe za spoljnu politiku (ESSP) ovjekovečilo je život i smrt Šenavičiusa stavljanjem njegovog imena na spomen ploču pripadnika osoblja EU poginulih na dužnosti, kao podsjetnik na ovu veliku cijenu koju su mnogi platili u odbranu evropskih vrijednosti širom svijeta.
"Audrius se krajnje žrtvovao. I ništa ne može zamjeniti gubitak najdražih. Izgubili smo dragocenog člana tima i pravda treba biti zadovoljena. Apelujem na sve koji imaju bilo kakve informacije da se jave”, naglasila je Papadopoulou.
EULEX i dalje traži informacije koje bi mogle pomoći da se dovedu pred lice pravde oni koji su ubili Audriusa. Ono što se vama može učiniti beznačajnim opažanjem, za istraživače može biti veoma bitna informacija.
EULEX moli svakoga ko posjeduje informacije da se javi +381 38 284 181, ili poseti website http://www.eulex-kosovo.eu/ za više informacija. EULEX nudi nagradu od 82,000 eura za bilo kakvu informaciju koja može voditi do hapšenja izvršioca ili izvršilaca ovog ubistva.