Povodom Nacionalnog dana nestalih

Misija EULEX-a na Kosovu saopštila je da ostaje posvećena pružanju podrške u rješavanju sudbine nestalih.

"Kosovo danas obilježava nacionalni dan nestalih i tim povodom EULEX koristi priliku da podsjeti na one koji su nestali i patnju njihovih porodica. EULEX ostaje posvećen pružanju podrške u rješavanju sudbine nestalih.

'EULEX je tu da pomogne institucijama Kosova da napreduju i istovremeno rješavaju pitanja iz prošlosti, uključujući i identifikovanje nestalih lica. Što više vremena prolazi proces identifikacije postaje sve teži, ali dok god smo ovdje, nećemo odustati', izjavila je šefica Misije EULEX, Alexandra Papadopoulou.

Rješavanje sudbine oko 1665 nestalih lica ostaje prioritet za EULEX. I dok je identifikacija po prirodi osjetljiv, komplikovan i vremenski zahtjevan proces, od ključnog je značaja da se taj proces nastavi kako bi se utvrdilo gdje se nalaze nestala lica.

'Porodice imaju pravo da znaju. Tačna identifikacija im može pružiti olakšanje i okončanje bolne prošlosti', izjavila je Papadopoulou.

EULEX koristi ovu priliku da apeluje na porodice koje to još nisu učinile, da sarađuju sa nadležnim organima tako što će dati uzorke krvi za analizu DNK, koja  je u ovoj fazi veoma bitna za identifikaciju.

I dok EULEX ostaje posvećen potrazi za nestalim licima i njihovoj identifikaciji, EULEX radi na izgradnji lokalnih kapaciteta u okviru Instituta za sudsku medicinu, pripremajući se za odgovoran prenos nadležnosti u ovom procesu na lokalne organe.

Od decembra 2008. godine, kada je Misija počela sa radom, porodicama su vraćeni posmrtni ostaci 494 žrtve. To je ishod intenzivnog rada na terenu, koji je obuhvatio 566 operacija i približno 2196 analiziranih uzoraka DNK."