Ulazak radi borbe za ZSO i protiv Vojske Kosova

Takozvani direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je da se predstavnici Srpske liste vraćaju u kosovski parlament kako bi se aktivno uključili u spriječavanje formiranja vojske Kosova, ali i kako im ne bi bio oduzet mandat.

Đurić je za RTS rekao da poštuje odluku predstavnika Srpske liste da se uprkos teškim političkim okolnostima aktivno suprotstave formiranju vojske Kosova.

"Srpski predstavnici jasno su rekli da će da idu u Skupštinu da javno kažu da će da budu protiv formiranja vojske i to je nešto što treba podržati", rekao je Đurić.

On je kazao da su politički predstavnici Albanaca nastojali da iskoriste priliku i oduzmu mandat srpskim poslanicima, zato što šest mjeseci nisu učestvovali u radu parlamenta.

"Predstavnici Srpske liste se na ovaj način zapravo snalaze i nalaze način da im predstavnici Prištine ne oduzmu mandat i da javno spriječe formiranje vojske Kosova", dodao je on.

Đurić je kazao i da Albanci već šest mjeseci pokušavaju da prikažu kako se postignuti dogovori Beograda i Prištine ne sprovode jer Srbi ne dolaze u parlament na sjednice i naveo da im je to bilo opravdanje i za to što se ništa ne čini po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština.

Povratak u Skupštinu Kosova potvrdio je i šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić i dodao da će se poslanici te liste vratiti u parlament i da bi Prištini uskratili izgovore za neformiranje ZSO.

Na taj korak, kako je rekao, odlučili su se uzimajući u obzir interese srpskog naroda na Kosovu kao i složenu političko-bezbjednosnu situaciju.

Upitan da li su poslanici Srpske liste odluku doneli u konsultacijama sa Beogradom, Simić je rekao da je ona doneta u interesu srpskog naroda na Kosovu, i da se nada da će Vlada Srbije pokazati razumijevanje za ovu političku odluku.

Predstavnici Srpske liste u radu kosovske skupštine ne učestvuju od oktobra prošle godine, jer im je, kako su tada naveli, bilo uskraćeno pravo da učestvuju u nalaženju pravednog i razumnog rješenja za sudbinu kombinata "Trepča".