Obilježavanja sedme godišnjice Ustavnog suda

Predsjednik Kosova, Hashim Thaçi učestvovao je na ceremoniji obilježavanja sedme godišnjice Ustavnog suda Kosova.

Kosovski predsjednik je pri tom izjavio da je za zaštitu ustavnog poretka bilo i više nego potrebno stvaranje jednog nezavisnog organa za zaštitu ustavnosti i za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koji će dati konačno tumačenje Ustava i usklađenost zakona sa Ustavom.

"Ovaj zadatak i ove obaveze Ustavni sud uspješno ispunjava", rekao je Thaçi.

Efekat odluka ovog suda, u smislu njihove pravne snage, prema predsjedniku Thaçiju, je konačan i one ne mogu podleći razmatranju bilo koje državne institucije ili mehanizma.

"Sprovođenje ovih odluka, počev od predsjednika, pa do svih institucija i građana Republike Kosova, pokazalo je i pokazuje da Ustavni sud pruža najveći doprinos funkcionisanju demokratije na Kosovu", rekao je on.

Na ovaj način, po Thaçiju, "snažno gradimo koncept Kosova kao ustavne države, u kojoj se ustavni principi ogledaju u odlukama i postupcima svih državnih institucija i organa".

"Očuvanje reputacije i dostojanstva Ustavnog suda podrazumijeva i očuvanje reputacije i dostojanstva Republike Kosova. Braneći Ustav, branite i Republiku, branite građane i branite institucije", rekao je predsjednik Thaçi.

On je naglasio da efikasnost i funkcionisanje Ustavnog suda treba da bude primjer funkcionisanja sudstva i na drugim nivoima u zemlji.

Na ceremoniji obilježavanja sedme godišnjice Ustavnog suda, osim predsjednika Thaçija i predsjednice Ustavnog suda, Arte Rama-Hajrizi, prisutni su bili i predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli, premijer Isa Mustafa i mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora na Kosovu.