Studenti najveći

Na ime pokrivanja troškova privatne bolnice plaćaju i do 200 eura osobama koje doniraju spermu. Ovoliko je barem je potvrđeno u jednoj od bolnica u Prištini, a izvori kažu da se plaća i više. Potvrđeno je da da su studenti oni koji se ne ustručavaju da ponude svoju spermu kao "donaciju".

Do 200 eura se plaća osobi koja je spremna "donirati" spermu kako bi se ona iskoristi u medicinski potpomognutoj oplodnji.

Ovaj iznos nije naknada za materijal koji se donira, nego se daje na ime troškova donatora.

To je potvrdio i direktor bolnice "Lindja", Dërgut Aliu, u odgovoru na pitanje novinara lista "Zëri" u vezi postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Sve ovo dolazi nakon izvještaja Komisije za medicinski potpomognutu oplodnju, koji je pronašao alarmantne nalaze povezane s postupcima IVF u licenciranim bolnicama za ovaj posao na Kosovu.

Aliu je rekao da je na njegovoj klinici komisija obavila samo posjetu, ali nije dala nikakve povratne informacije. "Nismo vidjeli taj izvještaj", rekao je on.

Ali on nije oklijevao da potvrdi da je pronalaženje donatora na Kosovu problem sam po sebi.

"Sada zakon trenutno zahtijeva da donatori budu anonimni", rekao je Aliu, dok ranije, prema njegovim riječima, donaciju sperme i ćelija mogli su samo obaviti članovi porodice za svoje rođake.