Na ovim mjestima cvjeta prostitucija

Noćni lokali ili kako se konkretnije zovu "Music Live" su mjesta koje kosovski muškarci često posjećuju.

U većini slučajeva na ovim mjestima se vrši i prostitucija, prenosi portal "Indeksonline".
Dok iz Policije Kosova kažu da je trgovina ljudima složen kriminalni fenomen, oni ne poriču da je ova pojava prisutna u noćnim lokalima.
Portparol policije Daut Hoxha rekao je za "Indeksonline" da većina žrtava trgovine ljudima još se uvijek identifikuje u ovim noćnim klubovima.
"Većina žrtava trgovine ljudima i dalje je identifikovana u noćnim klubovima - barovima i restoranima, a postoje i slučajevi kada su žrtve identifikovane i u privatnim kućama/apartmanima, itd", rekao je Hoxha.
Na osnovu istraženih slučajeva statistika pokazuje da je iskorištavanje radi prisilne prostitucije (seksualne usluge) glavni oblik, a druge forme iskorištavanja žrtava su prisilno prosjačenje, prisilan rad i usluge - rijetki.
Prema riječima Hoxhe, glavni faktori koji utiču na razvoj ovog fenomena su teški ekonomski uslovi u društvu, zanemarivanja od strane roditelja i porodice, napuštanje škole, itd.
U periodu od januara do maja ove godine 77 osoba je uhapšeno pod sumnjom trgovine ljudima, izvršen je pretres 19 lokala i identifikovano je 16 žrtava.