Nakon odluke o Trepči

Poslanici Srpske liste odlučili su danas da do daljeg zamrznu učešće u radu Skupštine Kosova zbog donošenja zakona o Trepči i dodali da zbog interesa srpskog naroda i demokratije "sa gnušanjem odbacuju političko i pravno nasilje kosovskog parlamenta" i da ne priznaju nijednu odluku donetu bez dogovora sa političkim predstavnicima Srba.

"Srbi na Kosovu suočeni su sa jednom od najtežih i potencijalno najopasnijih situacija u posljednjih deceniju i po, a od odluka koje ovih dana budemo donosili zavisiće, ne samo političke sudbine predstavnika Srpske liste, već i sudbina srpskog naroda na ovim prostorima", zaključili su poslanici Srpske liste koji su danas u sjevernoj Mitrovici održali sastanak.

Srpska lista ocjenjuje odluku Skupštine kao nelegalnu i kao svijestan čin gaženja interesa Srba na Kosovu.

"Srpski narod, koji je do sada iskazivao iskrenu namjeru da kroz svoje predstavnike u institucijama u Prištini, u partnerskom odnosu sa Albancima, unaprijeđuje društvene i ekonomske prilike na Kosovu, više nema iluzije o diktatorskoj i šovinističkoj prirodi ovdašnjeg političkog sistema. Mi odbijamo da budemo svojevoljne žrtve aparthejda na Kosovu i nećemo davati alibi nastojanjima da se naš narod dovede u položaj potpune obespravljenosti i situaciju iz koje bi jedini izlaz bio napuštanje ognjišta", navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Simić: Preduzeli smo korak u pravcu zaštite srpske imovine

Šef Srpske liste Slavko Simić izjavio je danas u sjevernoj Mitrovici da je odluka da srpski poslanici zamrznu učešća u radu kosovske skupštine korak u pravcu zaštite srpskih nacionalnih interesa i srpske imovine na Kosovu.

Simić je, nakon sastanka poslanika Srpske liste izrazio nadu da će ovu odluku podržati i srpski članovi kosovske vlade.

"Očekujem da već u toku dana politički predstavnici Srba u Vladi Kosova podrže ovu odluku poslaničkog kluba Srpske liste i da jedinstveno nastavimo borbu za očuvanje srpskih nacionalnih interesa i srpske imovine na Kosovu ", rekao je Simić novinarima.

On je kazao da je za poslanike Srpske liste neprihvatljiva odluka o usvajanju Zakona o Trepči i da je neprihvatljivo da poslanici Srpske liste na sednici na kojoj je donet sporni zakon budu minorizovani.

"Na današnjem sastanku doneli smo zajednički zaključak da nećemo ni jenoj instituciji dati alibi da obespravi srpski narod koji živi na Kosovu i da na taj način pokuša da destabilizuje srpski narod na Kosovu", kazao je Simić.

On je podsjetio da su poslanici Srpske liste doneli zajednički zaključak i odlučili da od danas zamrznu svoje učešće u radu Skupštine Kosova istakavši da će je to jedan od prvih koraka njihove političke i pravne borbe u zaštiti srpske imovine na Kosovu.