Bez javnog tendera

Vlada Kosova ne planira da ulazi u duge tenderske procedure po pitanju razvoja turističkog centra Brezovica.

Ministarka trgovine i industrije Hikmete Bajrami je u izjavi za portal “Fjala” navela da je jedna od mogućih opcija i to da se nastavi realizacija projekta Brezovice u skladu sa zakonom o strateškim investicijama koji je danas na dnevnom redu Skupštine Kosova.
Ovaj zakon donosi novu praksu na Kosovu koja eliminiše konkurenciju kada je u pitanju velika strateška investicija i daje za pravo Vladi Kosova da procesuira velike kapitalne projekte direktnim pregovorima i bez javnog tendera.
Ovaj korak se poduzima nakon neuspjeha francuskog konzorcijuma da osigura dovoljna finansijska sredstva za projekat Brezovice iako su bili najozbiljniji kandidat.
Ministarka trgovine i industrije se u intervjuu pohvalila i povećanjem stranih investicija na Kosovu i borbom protiv informaliteta na tržištu nafte i naftnih derivata na Kosovu.
“Od 375. prodajnih mjesta koja su bila bez licence taj broj smo smanjili na samo 33, do sada je zatvoreno 25 prodajnih mjesta zbog poslovanja bez licenci”, izjavila je ministarka Bajrami.