Od 2000. do 2016. godine

Od 2000. do 2016. godine, Kosovo je platilo 248 miliona dolara za dvije strane telefonske kompanije u odsustvu svog međunarodnog koda.

Tako piše u svom najnovijem broju američki list USA Today, prenosi RTK. Neuspjeh dobijanja međunarodnog pozivnog broja za Kosovo, ima političku, ali i ekonomsku pozadinu. Prema pisanju lista, USA Today, iako su se Srbija i Kosovo složile u Briselu da Kosovo dobije kod 383, ovo se neće dogoditi još za najmanje godinu dana, zbog opstrukcije koje Srbija čini nezavisnom Kosovu.

Kao najnovija nacija u Evropi, Kosovo ima mnogo simbola drugih suverenih zemalja, kao što su zastave i himne. Međutim, ono što Kosovo još uvijek nema, zbog političkih i ekonomskih razloga, je svoj međunarodni telefonski kod, što uznemirava građane ove male zemlje od 1.8 miliona stanovnika.

Od 2000. do 2016. godine, Kosovo je platilo 248 miliona dolara za dvije strane telefonske kompanije u odsustvu svog međunarodnog koda. Tako piše u svom najnovijem izdanju američki prestižni list USA Today.

Ako želite da pozovete na Kosovu, možete učiniti samo preko prefiksa Monako (377) ili Slovenija (386). U međuvremenu, na fiksnu telefoniju morate pozvati kod Srbije  (381) - što je frustrirajuća ostavština iz vremena kada je Kosovo bilo pokrajina Srbije i predmet masovnih ubijanja i protjerivanja od strane Srba.

"Ovo je nepravedno", kaže Fjollë Shaqiri, (20), studentica psihologije na Univerzitetu u Prištini.

"Mi smo nezavisni i sada smo dio međunarodne zajednice. Mi smo u Evropi", rekla je ona.

Posljednja zemlja koja je dobila međunarodni kod je Sudan, 2011. godine, koji je postao nezavistan tri godine nakon Kosova. U svijetu postoje 193 zemlje koje imaju svoj međunarodni telefonski kod.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, nakon brutalnog rata, koji je završen u 1999. godine. Najnovija država na Balkanu je imala obezbjeđen međunarodni kod 383 još od 1981. godine, kada je bila sastavni dio jugoslovenske federacije. To je učinjeno od strane Međunarodne unije za telekomunikacije koja je agencija Ujedinjenih nacija.

Ali Srbija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, blokirala je korištenje vlastitog međunarodnog pozivnog broja za Kosovo. Ove dvije zemlje su u Briselu postigle dogovor o dodjeli međunarodnog koda za Kosovo, još avgusta prošle godine, ali je Srbija ta koja potkopava praktičnu primjenu ovog sporazuma.

Đurđa Đukić, istraživač iz građanske inicijative za demokraciju i građanska prava u Srbiji, kaže da je "Srbija je blokirala međunarodni kod za Kosovo, jer je u ratu sa simbolima Kosova".

Srbija to čini kako bi opstruisala imidž Kosova kao jedne nezavisne države.

"Međunarodni telefonski kod za Kosovo nije samo broj za stanovnike, koji su za nezavisnost Kosova krv prolili. To je nešto mnogo više", kaže šef kosovske pregovaračke ekipe, Edita Tahiri. Prema sporazumu "Kosovo nakon što dobije svoj međunarodni telefonski kod, neće imati kao do sada, dva ili tri strana koda", dodala je Tahiri.

Prema pisanju lista USA Today, iako su se Srbija i Kosovo složile u Briselu da Kosovo dobije kod 383, ovo se neće dogoditi još za najmanje godinu dana, zbog opstrukcije koje Srbija čini nezavisnom Kosovu.

"To je simbol koji mnogo znači", rekla je Fjollë Shaqiri, studentica. "To je samo broj, ali nas predstavlja u svijetu. ... To je kao zastava i himna".