Srbijanski dokazi osnova za optužnice

Kada će međunarodni sud za zločine OVK početi sa radom, još uvijek je neizvesno. U međuvremenu, već se spekuliše o prvim optužnicama.

Hashim Thaçi je inaugurisan kao predsjednik, međutim, to ga neće zaštititi u slučaju da ga sud optuži. Prije tri godine, Thaçi je potpisao dokument po kome će se odazvati na poziv bilo kog međunarodnog suda, prenosi b92.
Ne samo Hashim Thaçi, i njegova desna ruka tokom rata, Kadri Veseli i mnogi drugi - umjesto maskirnih uniformi stavili kravate i uskočili direktno u fotelje na vodeće funkcije.
Kako navodi b92, nezvanične informacije govore da će Međunarodni sud za OVK optužiti najbliže Thaçijeve saradnike tokom rata. Ukupno 10 ili 15 njih, među kojima su najistaknutiji Kadri Veseli danas predsjednik parlamenta, Fatmir Limaj sada vođa opozije, Xhavid Haliti, Azem Sula ujak Hashima Thaçija, bivši premijer Agim Çeku i možda će biti optužen i Ramush Haradinaj.
Dokaze protiv prethodno pomenutih vođa OVK objavio je u svom izvještaju izvestilac Saveta Evrope Dick Marty, ali su građu za Martyjev izvještaj zapravo prikupili organi Republike Srbije još u vrijeme vlade premijera Zorana Đinđića, a po nalogu ministra pravde Vladana Batića. Ti dokazi o ubistvima Srba i o trgovini organima osnova su za optužnice, piše b92.
Najveći problem za sud biće zaštita svjedoka. Posebno u slučaju da se među optuženima nađe Ramush Haradinaj čije je suđenje i oslobađajuća presuda u Hagu bila praćena nestankom ili navodima o zastrašivanju čak 40 svjedoka.
"Jedino što je dobra vest jeste da ovaj sud nije uvrteo sebi u glavu da hoće da miri narode i što se mnogi boje da će biti pozvani", rekao je za b92 Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.
List Bota sot, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio je da će bivši premijer u Prištini, ministar odbrane i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova Agim Çeku, biti prva osoba koja će biti optužena pred specijalnim sudom za ratne zločine OVK.