Nakon sastanka sa zvanicama na Kosovu

Za članove britanske kraljevske porodice princa od Velsa, Charles i vojvotkinju od Kornvola, Camillu, priređen je svečani prijem u prištinskom hotelu Swiss Diamond, a domaćin je bio britanski ambasador na Kosovu Ruairí O'Connell.

Među zvanicama su bila lica iz javnog, kulturnog i političkog života Kosova.

Oko stotinu zvanica nestprljivo je čekalo dolazak princa Charlesa i Vojvotkinje Camille. Nekoliko minuta posle 19 časova par iz kraljevske porodice je stigao.

Par se najpre pozdravio sa predsjednicom Kosova Atifete Jahjagom, dok se princ najduže zadržao u društvu premijera Ise Mustafe, novoizabranog predsednika Hashima Thaçija, zamjenika premijera Branimira Stojanovića i predsjednika skupštine Kadri Veselija.

Princ od Velsa je dosta vremena posvetio i opozicionim i manjinskim poslanicima u skupštini Kosova.

Među zvanicama su bili i predstavnici medija, nevladinih organizacija, diplomatski kor, i mnogi drugi.

Poruka koju je princ od Velsa uputio uglavnom sadrži dvije riječi, mir i tolerancija.

"Cilj posjete je međunacionalno i međuvjersko pomirenje i međusobni dijalog. Takođe je veoma bitno i osnaživanje građana i mladih. On se posebno zalaže za osnazivanje mladih, za pomoć mladima u ostvarivanju njihovih snova. Da ojača njihovu ulogu u njihovim zemljama. Mislim da je ova posjeta znak partnerstva između Kosova i Britanije, i znak prijateljskih odnosa između naših naroda", rekao je Ruairí O'Connell.

"Princ je poslao pomirljive poruke i poruke koje su okrenute prema budućnosti. Ono što nam je princ Čarls preneo jeste da će sutra posetiti Prizren i Bogorodicu Ljevišku i sve vjerske zajednice u Prizrenu", rekao je predsjednik Liste Srpska Slavko Simić.

"Kosovo je postalo slobodno i nezavisno a biće dio evro-atlanske porodice i to zahvaljujući Velikoj Britaniji, a ovakve posjete su bitne za osnaživanje kontakata", smatra Petit Selimi.

Princ Charles je oko sat i dvadeset minuta razgovarao sa zvanicama, dok je vojvotkinja vjerovatno zbog umora nešto ranije izašla sa prijema.