Dvodnevna posjeta Kosovu

Princ Charles i vojvotkinja od Kornvola Camilla stigli su na međunarodni aerodrom u Prištini. Njih su dočekali predsjednica Atifete Jahjaga i ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruairi O’Connell. Sa aerodoroma su krenuli ka centru grada, gdje je u hotelu "Swiss Diamnd" organizovan svečani prijem.

Uz najviše zvanične počasti, intoniranjem himni Kosova i Velike Britanije princ Charles i njegova supruga Camilla dočekani su u Prištini.
Avion britanske kraljevske porodice sletio je na prištinski aerodromom nešto poslije 18 sati i 30 minuta. Njih su dočekali britanski ambasador na Kosovu Ruairi O’Connell i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga.
Time je i zvanično počela dvodnevna posjeta princa Charlasa i njegove supruge Camille Kosovu, koji će se sastati sa najvišim političkim liderima, ali i sa britanskim državljanima na Kosovu. Princ Charles važi za čoveka koji promoviše religijsku različitost, pa će između ostalog sutra u Prizrenu prisustvovati međuvjerskoj konferenciji.
Inače, ova posjeta ocenjena je kao znak bliske saradnje i bliskog odnosa između Velike Britanije i zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo i nije politička već isključivo protokolarna i prijateljska.
Princ od Velsa i vojvotkinja od Kronvola su prije Kosova, posjetili Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru u okviru svoje petodnevne posjete Balkanu.