Prijem u BIE

Republika Kosovo se učlanila u Međunarodni biro za izložbe (BIE), sa sjedištem u Francuskoj, postavši tako 170. član jedne od najstarijih međunarodnih organizacija. Članstvo u ovoj organizaciji sa sedištem u Parizu omogućava Kosovu da učestvuje u najvažnijim međunarodnim svetskim izložbama, organizovanju međunarodnih izložbi na Kosovu, kao i konsolidovano angažovanje kosovske države u globalnoj multilateralnoj sferi.

Ministarstvo inostranih poslova Republike Kosovo primilo je zvanično obavještenje iz Pariza o prijemu Kosova u ovu važnu međunarodnu organizaciju, a Kosovo je zahtjev za pridruživanje podnjelo prošle godine.
Prema ministru na dužnosti inostranih poslova, Petritu Selimiju, “članstvo u BIE je od fundamentalnog značaja, zato što je Međunarodni biro za izložbe jedna od najstarijih i najprestižnijih međudržavnih organizacija”.
Kosovo je u početku potvrđeno kao strana potpisnica Pariske konvencije 1928. godine za međunarodne izložbe, a nedavno je dobila potvrdu od sekretarijata ove organizacije da je postala 170. član ovog tijela.
BIE je odgovorna za organizovanje EXPO i globalnih izložbi ekonomskog karaktera. Prošlogodišnji EXPO u Milanu imao je rekordno učešće, a Kosovo nije imalo mogućnost da tamo predstavi prehrambenu industriju, jer u to vrijeme nije bila članica BIE.
Ministarstvo inostranih poslova Republike Francuske je i zvanično obavijestilo Kosovo o primanju instrumenta pristupanja, dok je nekoliko nedelja kasnije i sekretarijat BIE obavijestio Kosovo o prijemu. Članstvo u ovoj organizaciji sa sjedištem u Parizu omogućava Kosovu da učestvuje u najvažnijim međunarodnim svjetskim izložbama, organizovanju međunarodnih izložbi na Kosovu, kao i konsolidovano angažovanje kosovske države u globalnoj multilateralnoj sferi.