Nema transparentnosti

Međunarodni kod i upravljenje u sektoru telekomunikacija bili su tema okruglog stola koji su organizovali predstavnici Samoopredjeljenja u odboru za telekomunikacije. Sporazum o telekomunikacijama postignut u Briselu, nanosi štetu građanima Kosova, tvrde u Samoopredjeljenju.

"Sporazum o telekomunikacijama ima dva glavna elementa: Prvi, o kome se izjašnjava Vlada, o navodnom profitu telefonskog koda za Kosovo, a drugi element je legalizacija nezakonitih djelovanja Srbije u sektoru telekomunikacija na Kosovu", rekao je Ymeri.

Sporazum o telekomunikacijama, kao i način apliciranja za kod nisu transparentni i nisu u skladu sa interesima Kosova, smatra stručnjak za telekomunikacije Fatban Bunjaku. On je istakao da će novi operater na Kosovu, registrovan u decembru prošle godine, biti "Mobilna telefonija Srbije".

"Kosovo je moglo da aplicira u Međunarodnoj organizaciji za telekomunikacije, na osnovu člana 2. tačka C Ustava ove organizacije. Pored toga, Kosovo je moglo da koristi kod Albanije 355 i imalo je najmanje još dvije opcije. Što se tiče rizika i šteta nastalih ovim sporazumom, tu su plan numeracije, frekvencije, pokrivenosti, dobitka i gubitka u međunarodnom saobraćaju", rekao je Bunjaku.

Svoje viđenje trenutnog stanja u sektoru telekomunikacije dao je i profesor Ismet Hasani.

"Sporazumom sa Srbijom, priznaje se autoritet u upravljanju sektorom telekomunikacija na Kosovu. Pošta i Telekom Kosova su odvojeni od Srbije prije 55 godina. Sada se prvi put, potpisom Vlade Kosova, državni operatar Srbije vraća na Kosovo. I to se navodno radi zbog telefonskog koda za koji je aplicirala Austrija, uz saglasnost Kosova i Srbije. Za kod imamo podnosioca, nosioca i korisnika. Podnosilac prijave je Austrija, korisnik je Kosovo. A ko je vlasnik?", upitao je Hamiti.

Pokret Samoopredjeljenje i sagovornici na okruglom stolu saglasni su da ovaj sporazum može da destabilizuje kosovsko telekomunikaciono tržište i da se zato, kako kažu, “svi moraju angažovati protiv sporazuma”.