Saopštenje policije

Akcija Policije Kosova pod kodnim nazivom "medikament" (lijek) je rezultirala hapšenjem osam osoba osumnjičenih za krijumčarenje droge.

Nakon šest mjeseci intenzivne istrage Istražnog odjeljenja Uprave granične policije, policija izvršila opsežnu operaciju koja je uključivala dva regiona na Kosovu.

Policijska operacija je sprovedena u saradnji sa Carinom Kosova i inspektoratom za uređaje i medicinske proizvode, izvršila pretres (17) različitih lokacija u Prištini i Peći.

Prilikom pretresa našli su i zaplenili velike količine lijekova (hiljade medicinksih proizvoda) za koje se sumnja da su nekontrolisane i neprovjerene, uglavnom iz Srbije koje su ilegalno krijumčarene na Kosovu.

U akciji policije uhapšeni su: K. V.  (kosovski Albanac), S. R.  (kosovski Albanac), V. A. (kosovski Albanac), A. A. (kosovski Albanac), A. A. (kosovski Albanac), N. Z. (kosovski Albanac), A. J. (kosovski Albanac), A. B. (kosovski Albanac).

Sumnja se da su uhapšeni na organizovan način i u saradnji krijumčarili lijekove, i oštetili kosovski budžet.

Također postoje osnovane sumnje da su ove osobe počinile krivično djelo "krijumčarenje robom, utaju poreza, organizovani kriminal i neovlašćeno posjedovanje oružja i municije.

Tokom pretresa na lokacijama su pronađeni i oduzeti pištolj i dvije puške.

Operacija hapšenja je izvedena po nalogu tužioca, odnosno osnovnog suda u Prištini.