Snijeg ponovo iznenadio putare u januaru

Šoferi petnaestak automobila, učesnici tri odvojene saobraćajne nesreće u nedjelju u Prištini, platili su po 40 eura za održavanje puteva i njihovu sigurnost prilikom registracije vozila.

Međutim, ta sredstva i ostali milioni eura koje građani preko taksi plaćaju izgleda da nisu bila dovoljna da se odradio posao kada je u nedjelju u našoj zemlji pao snijeg.

Kompanije koje imaju ugovore sa Ministarstvom infrastrukture, iako su sredstva dobili na vrijeme, neodržavanjem puteva ugrožavaju živote učesnika u saobraćaju.

Od nedjelje kada je pao prvi snijeg, na cijelom Kosovu se dogodilo više od 120 saobraćajnih nesreća, od kojih je u 19 bilo povrijeđenih putnika, prema službenim podacima Policije Kosova.

Nije prvi put da odgovorne za održavanje puteva snijeg iznenadi u januaru, zimi, a neke opštine još uvijek nisu izabrale kompanije za zimsko održavanje lokalnih puteva.

List “Fjala” je analizirao veliki dio tendera objavljenih od strane Regulatorne komisije za javne nabavke (RKJN) i izdvojenog budžeta za njih.

Milionski tenderi Ministarstva infrastrukture za održavanje puteva

Samo za zimsko održavanje autoputa “Ibrahim Rugova” u dva odvojena tendera Ministarstvo infrastrukture je izdvojilo 2 miliona 386 hiljada i 473 eura.

Raspisan tender je za rutinsko i zimsko održavanje autoputa "Ibrahim Rugova" u 2017. godini.

Na prvom tenderu pobjednici su bili Famis Co sa cijenom od 1 miliona 178 hiljada i 744 eura i pobjednički konzorcij Papenburg & Adriani & Toifor sa 682 hiljade 520 eura.

Što se tiče drugog tendera ovog ministarstva pobjednici su bili Arbotec sa cijenom od 963 hiljade 409 eura i konzorcijum Damastion Pro. & Millennium Con sa 739 hiljada 366 eura.

Od strane Ministarstva za infrastrukturu takođe je 14 kompanija i konzorcija bilo prošle godine proglašeno pobjednicima za ljetnje i zimsko održavanje nacionalnih i regionalnih puteva.

Oni imaju ugovor sa Ministarstvom na tri godine.

Samo za region Prištine ovo ministarstvo dalo je ugovore koji su koštali 2 miliona 16 hiljada 897 eura.

Za region Mitrovice, ministarstvo je platio 1 milion 269 hiljada 809 eura.

Ugovor za puteve u regionu Peći košta 1 milion 178 hiljada 617 eura.
 
U Prizrenu za uklanjanje snijega na svim regionalnim putevima ugovor iznosi 1 milion 250 hiljada 359 eura.

Za Đakovicu je potrošeno 1 milion 128 hiljada 39 eura iz Ministarstva za infrastrukturu. Što se tiče druge dvije regije, za Uroševac 1 milion 37 hiljada 519 eura i Gnjilane 1 milion 253 hiljade 862 eura.

Opštinski milioni za čišćenje snijega

Više od pola miliona eura izdvojila je samo opština Priština za održavanje puteva u ovoj sezoni.

Ove godine, prema obavještenju Regulatorne komisije za javne nabavke, opština Priština je izabrala 6 kompanija za održavanje puteva i trotoara. Pobjedničke kompanije su "Dardania", "Toifor", "VZ Company", "Ve mor", "Pastrimi" i "Niti"&"Lady Ing". Ukupna vrijednost ugovora iznosi 542 hiljade eura.

Opština Prizren je raspisala natječaj za ugovor za održavanje puteva u zimskom periodu 25. novembra i ostaje i dalje otvoren za prihvatanje ponude sve do 7. januara 2016.

Opština Uroševac počela je pripreme ranije. Ona je još juna prošle godine potpisala ugovor za "održavanje i čišćenje puteva u zimskom i ljetnom periodu u gradu Uroševcu” sa kompanijom “Pastërtia”. Za 12-mjesečno održavanje će platiti 33 hiljade 356 eura.

Međutim, u decembru je za održavanje i čišćenje seoskih puteva u toku zimske sezone u ovoj opštini izdvojeno 978 hiljada eura, za dvije kompanije u konzorcijumu “Real company” Sh.P.K. dhe “Hajrushi”. Četiri mjeseca za redom će se oni brinuti o čišćenju snijega u selima Uroševca.

Opština Gnjilane je decembra prošle godine proglasila pobjedničkom kompaniju "TALI”. Ukupna vrijednost ugovora je bila 725 hiljade 498 eura.

Dvije druge velike opštine, Peć i Đakovica nisu objavile saopštenje za raspisivanje tendera u Regulatornoj komisija za javne nabavke (RKJN) za održavanje puteva u zimskom periodu.

/Gazeta Fjala/